Manşetİklim Krizi

Kuzey Kutbu buzullarında en düşük ikinci seviye ölçüldü

0
Fotoğraflar: Danielle Zalcman/Greenpeace.

Ulusal Kar ve Buz Merkezi’ne göre, Kuzey Kutbu’ndaki buz kütlesi 15 Eylül’de 3,74 milyon kilometre kare olarak ölçüldü. Bu miktar, bugüne kadar ölçülen en düşük 2. seviye. 

Kuzey Kutbu buzullarının üçte ikisi küresel ısınmaya bağlı iklim krizi nedeniyle yok oldu ve on yıllardır düşüş devam ediyor. 

Greenpeace gemisi Arctic Sunrise, kampanyacılardan, aktivistlerden ve bilim insanlarından oluşan bir ekip ile buzulların erimesini belgelemek ve bölgedeki deniz yaşamını incelemek için Kuzey Kutbu’nda bulunuyor. 

Gemide bulunanlardan Greenpeace İskandinav Okyanus Kampanyacısı Laura Meller, 30 Eylül’de yapılacak Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Zirvesi‘nde bir araya gelecek dünya liderlerine seslenerek şöyle konuştu: 

Buzulların hızla yok olması, gezegenimizin tükenmesine ne kadar yaklaştığımızın en üzücü göstergesi. Kuzey Kutbu eridikçe okyanus daha fazla ısıyı emecek ve hepimiz iklim krizinin  yıkıcı etkilerine daha fazla maruz kalacağız. Kuzey Kutbu buz örtüsünün acil korunmaya ihtiyacı var. Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Zirvesi’ndeki dünya liderlerinin, iklim kriziyle mücadelede okyanusların rolünü anlamaları gerekiyor. Sağlıklı okyanuslar, okyanus tahribatı ve iklim krizinden etkilenen topluluklar için hayati öneme sahip.  Gezegenimizin iklim kriziyle başa çıkmasına yardımcı olmak için 2030 yılına kadar okyanuslarımızın en az yüzde  30’unu korumalıyız.” 

Fotoğraf: Daniella Bertra.

Sağlıklı okyanuslar, karbonu güvenli bir şekilde atmosferden uzak tutarak iklim krizinin etkilerini azaltmaya yardımcı oluyor. Okyanusların en az yüzde 30’unu kapsayan okyanus koruma alanları oluşturularak iklim krizine karşı daha iyi bir direnç sağlanabilir. Bilim insanları, iklim krizine karşı hayati önem taşıdığı için Kuzey Kutbu’nu korunmaya ihtiyaç duyan öncelikli alanlardan biri olarak tanımlıyor. 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.