TürkiyeManşet

2019 yılında medyada en çok Ermeniler ve Suriyeliler hedef alındı

0

Hrant Dink Vakfı, 2009’dan bu yana gerçekleştirdiği Medyada Nefret Söylemi İzlenmesi projesi kapsamında hazırladığı Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Söylem 2019 raporunu yayınladı.

Raporda 2019 yılında ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 4 bin 364 köşe yazısı ve haber metni yayımlandığı tespit edildi.

Bunlardan 108’inin, birden fazla gruba yönelik, farklı kategorilerde nefret söylemi barındırdığı görüldü. Bu metinlerde, 80 farklı grup hakkında 5 bin 515 adet nefret söylemi içeriği tespit edildi.

En çok nefret söylemi Ermenilere yönelik

Rapora göre incelenen yazılarda nefret söyleminin hedef aldığı grupların başında 803 söylem ile Ermeniler geliyor. Ermeniler Hocalı Katliamı’nı ve 24 Nisan Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü’nü konu alan haberlerde ve köşe yazılarında şiddet ve katliamla ilişkilendirilerek düşmanlaştırıldı. PKK ve ASALA ile beraber anılarak terörle özdeşleştirildi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki anlaşmazlıklara dair haberlerde ve köşe yazılarında hedef gösterildi. ‘Millî Mücadele’ anlatılarında bütün bir toplum olarak şiddetle ilişkilendirildi, ‘düşman’ gruplar ve bireylerin arkasındaki güç olarak yaftalandı. Bakü’nün Azerbaycan topraklarına dâhil edilmesinin yıldönümünü konu alan metinlerde şiddet ve katliamla ilişkilendirilerek düşmanlaştırıldı.

Suriyeliler hakkında 760 nefret söylemi

Raporda haklarında nefret söylemi oluşturulan ikinci grubun ise Suriyeli mülteciler olduğu belirtildi. Suriyeliler hakkında bir senede 760 nefret söylemi üretildi. Rapora göre Suriyeliler sistematik olarak cinayet, hırsızlık, taciz gibi adli olaylarla anılarak potansiyel suçlu olarak kodlandı ve güvenlik sorunları ve terörle özdeşleştirildi.

Barış Dalı Harekâtı’na ilişkin haber metinleri ve köşe yazılarında salt Türkiye’deki varlıklarından dolayı hedef gösterildi.

Türkiye’deki olumsuz ekonomik koşulların ve işsizliğin sorumlusu olarak gösterildi. Türkiye’nin demografik yapısına yönelik bir tehdit, rahatsızlık ve gerginlik kaynağı olarak yaftalandı.

En çok nefret söylemini Yeni Akit üretti

Ulusal basında nefret söylemi üreten ilk 15 gazete şu şekilde aktarıldı: Yeni Akit (263), Yeniçağ (155), Diriliş Postası (131), Milli Gazete (123), Milat (118), Yeni Şafak (101), Türkiye (89), Sözcü (86), Türkgün (85), Star (72), Önce Vatan (68), Güneş (64), Doğru Haber (63), Ortadoğu (62), Yeni Mesaj (56)

Yerel basında nefret söylemi üreten ilk 10 gazete ise sırasıyla şu şekilde verildi: Yeni Konya (88), İstiklal (46), Yeni Dönem (29), Bizim Anadolu Gazetesi (27) Ayrıntılı Haber (27) Karadeniz’den Günebakış (26), Bursa A Gazete(25), Eskişehir Sakarya (24), Erzurum Pusula (24), İttifak (23)

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.