İklim KriziManşetTürkiye

Dünya Temizlik Günü’nde dijital karbon ayak izini düşürme çağrısı

0

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği, 19 Eylül Dünya Temizlik Günü‘nde dijital yaşamı temizleme çağrısı yaptı. Dernek, dijital karbon ayak izini düşürerek, enerji tüketimini kesemenin ve iklim değişimine maliyetini azaltmanın önemine dikkat çekti.

Dünya Temizlik Günü, daha temiz ve sağlıklı bir gezegen için atık toplanmasını ve yaygın bilinç yaratılmasını hedefliyor. 180 ülkeyi birleştiren küresel bir sivil hareket olan günde, bu yıl temizlik için Let’s Do It Dünya Vakfı tarafından bir sivil eylem başlatıldı.

‘Çevrimiçi yaşamda dijital atığa neden oluyoruz’

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu “SÜT-D olarak Let’s Do It Türkiye‘nin dijital temizlik hareketine katılacağız ve yeşil gücümüzü ülkemizin dijital karbon ayak izini düşürmek için ortaya koyacağız” dedi.

Filiz Karaosmanoğlu

Karaosmanoğlu konuşmasında şunları söyledi:

Teknoloji kullanırken bilgisayarımız, dizüstü bilgisayarımız, akıllı telefonumuz var. Bu harika sayısal dünyamızda, dijital evimizde bize özel dosya, fotoğraf, oyun, videolar, yedekleri, e-posta kutumuz, kullandığımız ve kullanmadığımız dosyalar ve uygulamalar var. Dijital eğitim var. Bize hizmet sunan kablolu-kablosuz erişim ağları, dijital veri merkezleri-sunucular, dijital telefon santralleri, e-alışveriş siteleri, e-bankacılık da var. Her yerde, çevrimiçi yaşamda dijital atığa neden oluyoruz.

Dijital evimizde, internet kullanırken ve cihazlarımızda elektrik tüketiyoruz. Bu tüketimle küresel sıcaklık artışına, iklim değişimine neden olan sera gazları salınıyor. Bir internet araması yaptığımızda, e-posta yolladığımızda bizler küçük bir elektrik tüketimiyle karbon ayak izi yapıyoruz. Ancak veri merkezleri, akıllı sunucular enerji yoğun hizmet sunarak yüksek elektrik tüketimi ile yüksek karbon ayak izi yapıyorlar

Küresel sera gazı salımlarının yüzde 3,7’sinden dijital yaşamın sorumlu olduğunu söyleyen Karaosmanoğlu, bu miktarın havayolu taşımacığı küresel sera gazı salımlarına eşit olduğunu belirtti.

Prof. Karaosmanoğlu dijital atıklarımızı silerek temizleme, e-posta kutularımızı ve dosyalarımızı düzenleme gereği vurgusu yaparak, depolama alanı, hız, zaman ve düzen kazanarak dijital evimizde, çevrimiçi başarılı olmak için Dijital Temizlik Hareketine Katılım çağrısı yaptı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.