Dünyaİklim KriziManşet

Batısında yangın güneyinde kasırga: Sally Kasırgası ABD’yi vurdu

0

Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) batısında yer alan eyaletler haftalardır devam eden orman yangınlarıyla mücadele ederken güney eyaletleri ise Sally Kasırgası ile mücadele ediyor.

Çarşamba sabahından bu yana etkili olan tropikal kasırga, beraberinde getirdiği şiddetli yağmur ve fırtına dalgalarıyla ABD Körfez kıyısında yer alan Florida ve Alabama eyaletlerindeki etkisini sürdürüyor.

Bir kişi hayatını kaybetti

Kasırga sebebiyle bir kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi mahsur kaldı. Geçtiği yerde sel ve şiddetli rüzgarlar sebebiyle birçok binanın hasar görmesine sebep olan kasırga yarım milyon insanı ise elektrik kesintisiyle karşı karşıya bıraktı.

Florida ve Alabama’da pek çok yer sel nedeniyle sular altında kaldı. Birçok nehir ise taşma noktasına yaklaştı. Kasırga öncesinde olağanüstü hal edilen eyaletlerde vatandaşların güvenliğini sağlamak için sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Harita: Power Outage

Dört saatte dört aylık yağmur

Sel sebebiyle felce uğrayan Pensacola bölgesinde itfaiye şefi Ginny Cranor, CNN’e yaptığı açıklamada kasırganın şehre dört saat içinde dört aylık yağmuru getirdiğini belirtti.

Alabama’nın Orange Beach kasabasında bir kişinin öldüğü haberini paylaşan Belediye Başkanı bir kişinin ise kaybolduğunu ve arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC) yaptığı açıklamada kasırganın şiddet olarak “Kategori 2” sınıfında değerlendirildiğini söyledi. Yapılan açıklamada kasırganın hızının çok yüksek olmamasına rağmen beraberinde getirdiği yağış sebebiyle etkisinin çok daha fazla görüldüğü belirtildi.

‘Kasırganın hızı iklim değişikliğiyle ilgili olabilir’

Alabama Birmingham’daki Ulusal Hava Durumu Servisi’nden John De Block, New York Times’a Sally’nin “şeker dükkanındaki bir çocuk hızında” sürüklendiğini söyledi.

Uzmanlara göre Sally’nin hızı iklim değişikliğiyle bağlantılı olabilir. Nature dergisinde 2018 yılında yapılan bir araştırma, kasırgaların ve tropik fırtınaların bir bölgedeki hareket hızının, toplam yağıştaki artışla bağlantılı bir düşüş olan 1949 ile 2016 arasında yüzde 10 azaldığını buldu.

NHC müdür yardımcısı Ed Rappaport, Associated Press’e verdiği demeçte, “Sally’nin pek görülmeyen bir özelliği var ve bu yavaş bir ilerleme hızı ve bu selleri şiddetlendirecek” dedi.

Toplamda beş tropikal siklon

Meteoroloji yetkilileri, Atlantik Okyanusu üzerinde 5 tropikal siklon olayının yaşandığına işaret ederek, bunun daha önce ilk kez 1971’de görüldüğünü aktardı.

Yetkililer, mevcut 5 tropikal siklondan Sally ve Paulette‘nin şu an kasırga kategorisinde bulunduğunu, diğer 3’ü Teddy, Vicky ve Depression Rene‘nin de tropikal fırtına seviyesinde devam ettiğini kaydetti.

Yalnızca bir fırtına daha resmi olarak adlandırılırsa (Wilfred çoktan seçilmişse) meteorologlar yılın geri kalanında kullanmak için önceden seçilmiş isimleri tükenecek ve yeni fırtınaları tanımlamak için farklı isimler üretmeleri gerekecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.