EmekManşetTürkiye

Tarım işçilerinin yevmiye bildirisi ‘örgüt suçu’ sayıldı

0

Güvencesiz İşçiler Derneği yöneticileri, işçilere düşük yevmiye verilmesine karşın bildiri dağıtmalarının ardından gözaltına alındı.

İşçilerin avukatı Sebahat Gençtarih‘in Bianet’e yaptığı açıklamaya göre, gözaltına alınan dernek başkanı Abdulselam Kutlu ile dernek yöneticileri Fazıl Sevinç ve Fadıl Acar’ın Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde tutuluyor. 

Avukat Gençtarih, soruşturma dosyasında gizlilik kararı olduğu için suçlamanın ne olduğunu ancak sorgu sırasında öğrenebileceklerini, ancak işçilere “örgüt bağlantılı” bir suçlama yöneltileceğini öğrendiğini ifade etti.

116 lira yevmiye istiyorlardı

Suç konusu edilen bildiride, Çukurova bölgesinde işçi dernekleri ile Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) arasında yevmiye görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması sebebiyle işçiler iş bırakmaya davet ediliyordu:

İşçilerin talebi olan 116 lira patronlarca kabul edilmediğinden birçok işçi de iş bırakma eylemine destek verdi.

Avukat Sebahat Gençtarih, gözaltı sürecini şöyle anlattı:

“Bir hafta önce işverenlerle yevmiye pazarlığı yapmışlardı. Tek toplantıdan sonra randevu talepleri kabul edilmedi. Onlar da yevmiyeleri düzenleninceye kadar işe gitmeyeceklerini açıkladılar ve bildiri yayınladılar. Bu bildiri sonucunda Adana, Antakya ve Mersin’de birçok tarım işçisi iş bıraktı.

Abdülselam Kutlu ve dernek yönetiminden iki kişi, dün sabah da işçilerin yol kenarındaki servislerine gidip bilgilendirme yapıyorlar, ‘İşe gitmeme eylemi yapıyoruz bize destek olun’ diyorlar. Orada gözaltında alındılar. Emniyet Müdürlüğünde dün muhatap bulamadık, suçlamanın ne olduğunu öğrenemedik. Bugün de dosyaya gizlilik kararı konduğunu gördük.”

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.