EmekKoronavirüs SalgınıManşet

İplik fabrikasında 34 işçi koronavirüse yakalandı: Tüm İşçiler karantinada

0
Edirne, Havsa’da 500’den fazla işçinin çalıştığı iplik fabrikasında 34 işçi koronavirüse yakalandı. DİSK Tekstil İş’in yetkili olduğu fabrikada üretime 21 gün ara verildi, tüm işçiler karantinaya alındı.

Kilim Mensucat İplik Fabrikası’ndaki durumu öğrenen Sağlık Bakanlığı yetkililerinin fabrikada sadece yakın temaslı işçilerin karantinaya alınmasını önerdiği, ancak sendikanın üretime ara verilmesini ve tüm işçilerin karantinaya alınmasını sağladığı belirtildi. 

DİSK Tekstil İş Sendikası Genel Merkez Örgütlenme Daire Başkanı Savaş Testici konuya ilişkin şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı sadece hastalığa yakalanan ve hasta işçilerle temaslı olanları karantinaya almayı öneriyor. İşveren de yeni sipariş aldığı için üretimi durdurmaktan yana olmadı. Ancak yaptığımız müzakereler sonucu hastalığın tüm fabrikaya yayılabileceğini söyledik ve kapatma kararı aldırdık.” 

Maske dağıtan işçi hastalandı

Başkan Testici, fabrikada salgının nasıl başladığını ise şöyle anlattı:

“Bir arkadaşımızın kız kardeşi Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nde ameliyat oluyor. Arkadaşımız da dört gün izin alıp onun yanına refakatçi olarak gidiyor. Daha sonra geri döndüğünde çarşamba günü rahatsızlandı. Hastanede test oldu ve perşembe günü pozitif olduğu ortaya çıktı. Aynı kişi önceki gece maske dağıtmış. Bu nedenle hastalık diğer arkadaşlara da yayıldı. Şu anda 34 işçi pozitif.”

Fabrikada salgına karşı gerekli önlemlerin alındığını söyleyen Testici, “Giriş çıkışlarda maske dağıtılıyor. Masalar sosyal mesafeye uygun olarak düzenlendi. Dezenfeksiyon işlemleri yapılıyor, her masada dezenfektan var” şeklinde konuştu.

Fabrikada 350 kişinin konfeksiyon, 100 kişinin ise iplik bölümünde çalışıyor. Atölyeler, kazancılar, güvenlik de dahil edildiğinde çalışan sayısı 520’yi buluyor.  

İşçilerin ücretleri kesilmeyecek

Covid-19’a yakalanan 34 işçinin yurtlara yerleştirildiğini kaydeden Testici, “Tüm arkadaşlarımız karantinada. İşveren kısa çalışma ödeneğine başvurdu. İşçinin devletten aldığı ödeneğin eksiğini işveren tamamlayacak. Arkadaşlarımız mağduriyet yaşamayacak” dedi.

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.