Koronavirüs SalgınıDünyaManşet

Dışarda yemek bulaş oranını arttırıyor

0

ABD merkezli bir araştırmaya göre, dışarıda yemek Covid-19’a yakalanma riskini arttırıyor. Federal hükümete bağlı Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nce (CDC) yapılan araştırmada, Covid-19 tanısı almış kişilerin,  hastalanmadan önceki 14 gün içinde bir restoranda yemek yemiş olma oranının, diğerlerine göre iki misli yüksek olduğu görüldü.

Araştırmada, ABD’deki 11 sağlık merkezinde 1 Temmuz-29 Temmuz arasında toplanan veriler incelendi. 154 pozitif hasta, 160 kontrol hastasının verilerinin incelendiği çalışmada, negatif ve pozitif kişilerin salgın sürecindeki davranış şekilleri karşılaştırıldı.

Negatif ve pozitiflerin dışarda yeme oranında belirgin fark

Kalabalık yerlerde maske taktığını, alışverişe çıktığını veya spor salonu ve kuaför gibi yerlere gittiğini söyleyenlerin oranları pozitif ve negatiflerde benzer çıktı. Araştırmaya katılan pozitiflerin yüzde 71’i, negatiflerin de yüzde 74’ü maske taktığını söyledi. Son 14 günde spor salonu, kuaför veya ibadethaneye gittiğini söyleyenlerin oranı birbirine yakın çıktı, ancak pozitif ve negatif kişilerin restorana gidip yemek yeme oranlarında belirgin bir ayrışma görüldü.

Araştırmada, “SARS-CoV-2 pozitif olan yetişkinlerin bir restoranda yemek yemiş olma oranı, negatif çıkanlara kıyasla iki kat daha fazla” denildi. Araştırmacılar, Covid-19 riskinin restoranda artmasını, yemek yemek için başkalarının bulunduğu bir ortamda maskelerin çıkarılmasına bağladı.

You may also like

Comments

Comments are closed.