YerelDoğaManşet

HDP’li milletvekili Cudi’deki yangınlar için oturma eylemi başlattı

0

Şırnak’ın Cudi Dağı’nda üç farklı noktada yeniden orman yangını başladı.

Gundikê Spîndarûk (Kavalı) ve Gilondur (Kemerli) kırsalında çıkarılan yangın ile Silopi ilçesine bağlı Görümlü (Bespin) beldesinin karşısındaki orman yangınları yayılarak devam ederken, yangınlara müdahale edilmiyor.

Bölgedeki yangınlara dikkat çekmek için HDP Şırnak İl Binası önünde oturma eylemi başlatan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, yangınların üç aydan uzun süredir devam ettiğine dikkat çekti.

Güvenlik güçlerinin orman yangınlarına müdahaleyi engellediğini ifade eden Özgüneş, Orman İşletme Müdürlüğü araçlarının dahi geri çevrildiğini söyledi.

‘Yaşam ormansız olmaz’

Mezopotamya Ajansı, Özgüneş’in, yangınlardan güvenlik güçlerinin sorumlu olduğu, köylülerin müdahalesine ise yangına yol açanların engel olduğu yolundaki sözlerini aktardı. Yetkililere yaptıkları çağrının yanıtsız kaldığını belirten Özgüneş, bölgedeki yangınlara Türkiye’nin batısında çıkan yangınlara gösterilen hassasiyetin gösterilmediğini vurguladı:

Bu şu anlama geliyor, “Yanan ormanlar yansın, hatta daha da fazla yansın” anlamına geliyor. Batıda herhangi bir orman yangını olduğunda hepimiz bağırıyoruz, çağırıyoruz. Yüreğimizin yandığını ifade ediyoruz. Doğal olan da budur. Sahip çıkmak lazım. Çünkü orman ekolojidir, yaşam alanıdır. Yaşam ormansız olmaz. 

Daha önce de HDP milletvekili Hüseyin Kaçmaz, yangınlara müdahale edilmemesini meclis gündemine taşımıştı.

Öte yandan sosyal medyada Cudi’deki yangınlara dikkati çekmek amacıyla #CudideHergünYangin etiketiyle kampanya başlatıldı. Kısa sürede yüzlerce kullanıcı tag üzerinden tepkilerini dile getirdi.

Yangınlarına müdahale edilmemesine Şırnaklı kadınlar da tepki gösterdi. Toptepe köyünde yaşayan kadınlar, Cudi Dağı’nın nefessiz bırakılmak istendiğini söyledi.

 ‘Film seyreder gibi seyrediyoruz’

MA’dan Zeynep Turgut’un haberine göre, yangından dolayı büyük bir tahribatlar karşı karşıya kaldıklarını belirten Asya Güngen, başta hayvancılık olmak üzere bölgede geçim kaynağının bırakılmadığını söyledi ve “Cudi insanlığa kapılarını açtı. Ama bugün insanlığın kurtarıldığı yerde, insanlık ölüyor” dedi.

Fatma Aksak ise bölgede yaşayan insanların Cudi’nin nimetlerinden faydalanarak geçimini sağladıklarını belirtti ve şu sözlerle öfkesini dile getirdi:

Burada insanlar arıcılıkla geçimini sağlıyor. Ama sen o ağacı yaktığında, bu insanlar nasıl arıcılık yapabilecek? Her bir şeyimiz yakıldı, kül oldu. Kimse imdadımızı duymuyor.

Yangını söndürmemize izin verilseydi, hiç olmazsa bir ağacı kurtarabilirdik. Ama ona da izin yok. Elimiz kolumuz bağlı, film seyreder gibi Cudi’nin yakılışını izliyoruz.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.