EmekManşetTürkiye

DEVA: TUİK işsizlik verileri gerçeği yansıtmaktan çok uzak

0

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün yayınladığı 2020 Haziran dönemi işsizlik verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Açıklamada verilerin ülkedeki gerçek işsiz ve atıl işgücü sayısının ulaştığı boyutu yansıtmaktan uzak olduğu belirtildi.

TUİK tarafından yayınlanan verilerde Haziran döneminde işsiz sayısını 4 milyon 101 bin kişi, işsizlik oranını ise yüzde 13,4 olduğu belirtilmişti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerde ise bu işsizlik oranı yüzde 14,3 olarak kaydedildi.

‘4 milyon 575 bin kişi iş aramayı bıraktı’

Açıklamada Haziran ayı itibariyle 4 milyon 575 bin kişinin çalışmaya hazır durumda olmasına rağmen iş aramaktan vazgeçtiği söylendi. Metinde “TÜİK tarafından yayımlanan dar tanımlı işsizlik göstergelerinde bu kişiler işsiz olarak sayılmamaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada “Bu kişileri ve mevsimlik işçileri mevcut işsiz sayısına ekleyerek hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 779 bin kişi, “Geniş Tanımlı İşsizlik Oranı” ise yüzde 24,9’dur” denildi.

‘İşsiz ve atıl işgücü sayısı 12 milyon 284 bin kişi’

İstihdam içinde gözüken ancak işbaşında olmayanlar eklendiğinde bu sayının da arttığı belirtilen açıklamada “Ülkemizdeki geniş işsiz ve atıl işgücü sayısı 12 milyon 284 bin kişi, oranı ise yüzde 31,6’dır. Diğer bir ifadeyle her üç kişiden biri işsiz ya da atıl durumdadır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada genç nüfusa ilişkin işsizlik ve istihdam sayılarında da kötüleşme olduğu belirtilerek  “15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,3 puanlık artışla yüzde 26,1 olmuştur” denildi.

İşini kaybedenlere ilişkin bilgilerin de paylaşıldığı açıklamanın devamında “İşini kaybedenlerin önemli bir bölümü işsizlik sigortası imkanlarından yararlanamayan ve geçimlerini sürdürmek için başka bir gelir ve güvenceye sahip olmayan çalışanlardan oluşmaktadır” denildi.

‘Daha az parayla yaşamaya mecbur edildiler’

Koronavirüs salgınına yönelik açıklanan paketlerde bu kesime yönelik somut ve yeterli hiçbir destek mekanizması geliştirilmediği belirtilen metinde şu ifadelere yer verildi:

İşten çıkarmalar yasaklanmış böylece kayıtlı çalışanlar işlerini koruyabilmiştir. Ancak bu çalışanlar normal dönemde elde ettikleri gelirin çok altında bir gelirle yaşamak mecburiyetinde kalmıştır.

Kısa çalışma ödeneği alan çalışanlara Nisan-Temmuz döneminde ortalama olarak kişi başına aylık 1.545 lira, ücretsiz izne ayrılanlara ise net 1.168 lira ödeme yapılmıştır.

Asgari ücretin 2.324 lira, Türk-İş tarafından açıklanan açlık sınırının 2.384, yoksulluk sınırının ise 7.765 lira olduğu bir ortamda bu tutarların insanlık onuruna yakışmayan sefalet ücreti denilebilecek düzeyde olduğu açıktır.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.