İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternetTürkiye

MİT davasında tutuklu gazeteciler Pehlivan, Kılınç ve Ağırel’e hem ceza hem tahliye

0
Libya’da hayatını kaybeden MİT mensubunun cenaze törenine ilişkin haber yaptıkları için tutuklu bulunan Oda TV Genel Yayın yönetmeni Barış Pehlivan, OdaTV muhabiri Hülya Kılınç ve Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, bugün görülen ikinci duruşmada tahliye edildi.
 
İkinci duruşmada savunmalarını yapan gazeteciler davanın siyasi olduğuna vurgu yaptı. Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç’a 3 yıl 9 ay, Murat Ağırel, Aydın Keser ile Ferhat Çelik’e 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası verdi.
 
Cezaların, MİT Kanunu’nun 27/3’üncü maddesindeki “MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini, makam, görev ve faaliyetlerini herhangi bir yolla ifşa edenler ile MİT mensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya değiştiren ya da bu sahte belgeleri kullananlara üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir” suçundan verildiği belirtildi.
 
Odatv Haber Müdürü Terkoğlu ve Akhisar Belediyesi Basın Birimi görevlisi Eren Ekinci ise bütün suçlamalardan beraat ederken; Ağırel, Keser, Çelik, Kılınç, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve Eren Ekinci  için de “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamalarından beraatlerine hükmedildi. 

Mahkeme heyeti, ayrıca Pehlivan, Ağırel ve Kılınç’ın tahliyesine karar verdi. 

 
İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen ikinci duruşma öncesi milletvekilleri, gazeteciler ve sanıkların yakınları Çağlayan Adliyesi’nin önünde basın açıklaması için bir araya geldi. Açıklamayı okuyan ilk duruşmada tahliye edilen gazeteci Barış Terkoğlu, “Biz bu adliyenin önünde kaçıncı kez toplandığımızı bilmiyoruz. Kaçıncı kez adalet çığlığı attığımızı hatırlamıyoruz. Kaçıncı kez yasalar aracı kılınarak rehin alınmış gazetecilerin fotoğrafını taşıdığımızı sayamıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı devlet sırrı’

 

“Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç 6 aydır Silivri Cezaevi’nde tutuklu. Elbette sebebi onların ellerini kollarını bağlamak için bahane edilmiş bir haber. Bu öyle bir haber ki Cumhurbaşkanı milyonlarca insana açıkladığı halde “devlet sırrı” oldu! Bu öyle bir haber ki bir köy muhtarından eski silah arkadaşlarına kadar binlerce kişi paylaştığı halde “ilk kez ifşa olmuş” oldu!

Bu öyle bir haber ki MİT Başkanı “Teşkilat Başkanı” diye çelenk gönderdiği halde “fark edilmez” oldu! Bu öyle bir haber ki yüzlerce insanın eliyle kaldırılan bir cenazeyi anlattığı halde “saklı” oldu! Bu öyle bir haber ki cenazeye katılan protokolün verdiği poza rağmen “gizli çekim” oldu! Bu öyle bir haber ki Millet Meclisi’nde bir milletvekili tarafından açıklandığı halde “görünmez” oldu!

Senaryo yazanlar, kendi iddianamelerine bile inanmıyor’

Biliyoruz, gazetecileri tutuklamak için senaryo yazanlar, herkesin gözü önünde verdikleri röportajlara bile manalar yükleyerek suç üretenler, kendi iddianamelerine bile inanmıyor. Biliyoruz, cezaevine giren arkadaşımızı yumruklayanlar, salgın şartlarında onları hapiste tutanlar, 6 aydır tecrit işkencesiyle teslim almaya çalışanlar ülkemizde yolsuzluklar, hukuksuzluklar, istismarlar bir daha yazılmasın istiyor.

Birazdan duruşma salonuna gireceğiz. Bilekleri kelepçelenerek sanık sandalyesine oturtulan gazetecilerin yargılayanları yargılamalarını izleyeceğiz.

Karar ne olursa olsun, yıllardır başka başka ellerin sergilediği bu filmin sonunu görebiliyoruz. Emin olun, gazetecileri kurdukları kumpaslarla, tezgahlarla susturmaya çalışan bu zihniyetin sonu kendilerinden öncekiler gibi olacak. Ama adımız ne olursa olsun, biz onların ortaya çıkmasını istemediklerini yazmaya devam edeceğiz. Dün, bugün, yarın”

Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP Milletvekilleri Sera KadıgilMahmut TanalSibel Özdemir, Sezgin Tanrıkulu, Ünal Demirtaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu‘nun da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi, avukat ve milletvekili takip etti. 

Duruşmayı izleyenlerden CHP milletvekili, hukukçu Sezgin Tanrıkulu kararı şöyle yorumladı: 

‘Gazetecilik mahkum edildi’

“Gazeteci dostlarımız her ne kadar bazı suçlardan beraat edip tahliye edilmiş olsalar da sonuçta gazetecilik mahkum edilmiştir. Bu karar Türkiye’de haber alma, basın özgürlüğünün olmadığının bir başka kanıtı olmuştur. Mücadeleye devam!” 

You may also like

Comments

Comments are closed.