DünyaKültür-SanatManşet

Mulan filmini Sincan’da çeken Disney’e büyük tepki

0
Walt Disney şirketi yeni filmi Mulan’ı, Çin hükümetinin ağır insan hakları ihlalleri ile suçlandığı Şincan Uygur Özerk Bölgesi‘nde çekmesi nedeniyle eleştiri oklarının hedefinde.
 
Filmin sonunda bölgedeki bazı kamu kuruluşlarına teşekkür edilmesi de büyük tepkiye neden oldu. Zira bu kurumlar arasında Turfan şehrindeki kamu güvenliği bürosu ve Şincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki resmi tanıtım departmanı da bulunuyor.
 
Sosyal medyadaki tepki paylaşımlarından birinde, “Mulan özel olarak Sincan Özerk Bölgesi Komitesi’nin resmi tanıtım departmanına teşekkür ediyor. Bildiğiniz gibi, kültürel soykırımın yapıldığı yer. Filmin çoğunu Sincan’da çektiler ve altyazılarda burası ‘Kuzeybatı Çin’ olarak geçiyor” deniliyor.
 

Aktivist Shawn Zhang da şirketi “Mulan’ın çekimleri sırasında Turfan kamu güvenliği bürosu kaç Uygur’u kamplara koydu?” sözleriyle eleştirdi.

Filmin başrol oyuncusu Çin doğumlu aktris Liu Yifei‘nin Hong Kong‘daki Çin karşıtı protestoların bastırılmasına verdiği destek nedeniyle, bazı Asya ülkelerinden filme yönelik halihazırda boykot çağrıları yapılıyordu.

Mulan, 1998 yılında vizyona giren animasyonun filmin yeni versiyonu. Filmde, Çin İmparatoru’nun her aileden bir kişinin orduya katılmasını istemesi üzerine Hua Mulan isimli genç kadının erkek kılığında orduya katılması ve ulusun saygısını kazanması işleniyor.

 

Walt Disney şirketinden henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

Kamplardan teşekkür edilen Kamu Güvenliği Bürosu sorumlu

Bölgedeki devlete bağlı kamplarda çoğu Uygur Türk‘ü yaklaşık 1 milyon kişinin zorla tutulduğu tahmin ediliyor. Çin hükümeti ise bu kampların gönüllü eğitim ve çalışma kampları olduğunu öne sürüyor ve ulusal güvenlik için gerekli olduğunu savunuyor.

BBC‘ye konuşan Çin uzmanı Adrian Zenz, Uygur Türklerinin tutulduğu Çin’deki “yeniden eğitim” kamplarını Turfan’daki kamu güvenliği bürosunun idare ettiğini söyledi. Ayrıca, kamu güvenliği bürosunun kampların inşasından ve kamplara güvenlik gücü temininden sorumlu olduğu Zenz’in verdiği bilgiler arasında.

Disney’i “gözaltı kamplarının gölgesinde kâr elde eden uluslararası bir şirket” olarak tanımlayan Zenz, haziran ayında yayımladığı araştırmasında, kamplarda kadınların kısırlaştırıldığını ya da doğum kontrol yöntemleri kullanmaya zorlandığını iddia etti.  
 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.