ManşetKentTürkiye

Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi Heybeliada Sanatoryumu Diyanet’e devredildi

0

Türkiye’de verem hastalığına karşı verilen mücadelenin en önemli sembollerinden biri olan Heybeliada Sanatoryumu’nun ve çevresindeki 200 dönümlük arazinin bir kısmının Tarım ve Orman Bakanlığı’na bir kısmının ise “İslami Eğitim Merkezi” kurmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildiği ortaya çıktı.

1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile kurulan sanatoryum İsviçre’deki bir sanatoryumu model alarak oluşturulmuştu. Yıllarca tüberkülozla savaşta büyük hizmetler veren ve adeta bir okul olan Heybeliada Sanatoryumu, 2005’te Sağlık Bakanlığı‘nca kapatılmıştı.

CHP’li milletvekilinden CİMER’e başvuru

Söz konusu devir CHP milletvekili Umut Oran’ın, 100’ü doktor 250 personeli ve 660 yatağı bulunan hastanenin akıbeti konusunda CİMER’e yönelttiği soru üzerine öğrenildi.

CİMER’den gelen cevapta, “105 ada 1 parsel numaralı taşınmazın, Diyanet İşleri Bakanlığı adına tahsisli olduğu anlaşılmıştır” denildi.,

Oran: Ulusal çıkarlarımıza uymuyor

Bu duruma tepki gösteren Oran, Sözcü’nün aktardığına göre “İktidar büyük bir aymazlık içinde aklı ve bilimi reddederek yol alıyor. 1924’te kurulan ve verem, akciğer hastalıkları, göğüs cerrahisi konusunda uzmanlaşmış, 80 yıl Türk Milleti’ne hizmet vermiş bir hastaneyi kapatıp, arazisini Diyanet’e devretmek ulusal çıkarlarımıza uymuyor” ifadelerini kullandı.

Oran, eleştirisine “Atatürk Havalimanı’nın, milyarlık pistlerini kırarak pandemi hastanesi yapmaya çalışıp öbür yandan hazır hastane arazisini kullanmamak büyük bir yanlış” sözleriyle tepki gösterdi.

Adalar Belediyesi: Bizim talebimiz reddedildi

Söz konusu devre yönelik bir tepki de Adalar Belediyesi’nden geldi. Bu zamana kadar sanatoryumun yeniden kullanılması için pek çok başvuru yaptıklarını ve yeniden sağlık hizmeti sunarak değerlendirilmesi için geliştirilen projelerin hiçbirinin değerlendirilmediğinin belirtildiği açıklamada pandemi sürecinde yeni bir başvuru yaptıkları belirtildi.

‘Karar gözden geçirilmeli’

Açıklamada “Günümüz pandemi koşulları göz önüne alınarak tekrar sağlık alanında hizmete başlaması için Belediyemize tahsisi yeniden ısrarla talep edilen ancak henüz 2 ay önce, Diyanet İşleri Başkanlığı’na ‘eğitim ve gençliğe yönelik hizmetlerde kullanılmasının planlandığı’ gerekçesiyle reddedildiği Heybeliada Sanatoryumu, Diyanet İşleri Başkanlığına verildi” denildi. Açıklamanın devamında şunlar söylendi:

Sağlıktan bilime, sosyal olgulardan kültürel ve tarihsel mirasa kadar birçok konuyu içinde barındıran ve belleklerde bu özellikleriyle yer edinen Heybeliada Sanatoryumu korunmalı, yaşatılmalı, gelecek kuşaklara aktarılmalıydı.

Tüm dünyanın ve ülkemizin Covid-19 salgınıyla mücadele ettiği bu zor günlerde hastane olarak tahsis edilmesi gereken Sanatoryum’un, halk sağlığı göz ardı edilerek Diyanete verilmesi kararının tekrar gözden geçirilmesi gerekliliğiyle….

Gül: Tercihten vazgeçilmeli

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül de duruma tepki göstererek “Ülkemiz büyük bir salgından geçerken Cumhriyetimizle yaşıt Heybeli-Sanatoryum’un, sağlık faaliyeti için belediyemize tahsisini istedik. Kabul edilmedi. Maalesef başka bir tercih yapıldı. Bu tercihten vazgeçilmeli. Karar vericileri, kararlarını değiştirmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Tabip Odası: Bütün itirazlara rağmen kapattılar

Karara İstanbul Tabip Odası da tepki gösterdi. Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada “1924’de verem hastalığı ile mücadele amacı ile kurulan, bütün itirazlarımıza rağmen 2005’de kapatılarak çürümeye terkedilen Heybeliada’daki Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi ve 200 dönümlük arazisinin, ‘İslami Eğitim Merkezi’ kurulmak amacıyla, Diyanet’e devredilmesi kabul edilemez” denildi.

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.