EmekKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Filyasyon ekibi çalışanları: Bize ‘VIP hasta var, önce onlara gidin’ diyorlar

0

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “En hızlı vaka artışı Ankara‘da” açıklamasının ardından, Ankara’nın en yoğun ilçelerinden olan Çankaya, Keçiören veSincan‘daki filyasyon ekiplerinde görev yapan sağlıkçılar BirGün’den İsmail Arı’ya konuştu. Sağlık emekçileri, Ankara’da VIP hasta dönemi başladığını, bu kişilere belirlenen algoritmaya uymamasına ve semptom göstermemesine rağmen test yaptırıldığını söyledi.

Ankara’nın Çankaya ilçesindeki bir filyasyon ekibinde beş aydır görev yapan dişhekimi, şöyle konuştu: “AKP’den torpili olan ve VIP hasta denilen kişiler, önce Sağlık Bakanlığı’ndan veya ilçe sağlık müdürlüğünden birlerine ulaşıyor. Ardından, Sağlık Müdürlüğü de bizi arayıp ‘Öncelikli, VIP hasta var. Gidip sürüntü alacaksınız’ diyor. Biz bu hastalara ‘Siz kimsiniz? Sizin göreviniz nedir?’ diye soramıyoruz. Hatta birçok VIP hasta, sürüntü almak için Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği algoritmaya da uymuyor veya semptom göstermiyor. Bunu söylediğimizde ise il sağlık müdürlüğü bize ‘Sürüntü alacaksınız’ diyor. Hatta hastaya telefon numaramız veriliyor ve arayıp, ‘Ne zaman geleceksiniz, neredesiniz’ diye de bize hesap soruyorlar.”

‘Beş ayda bir kere test yapılmadı’

Her gün onlarca pozitif vaka ile temas kurmasına rağmen, kendisine hiç test yapılmadığını anlatan diş hekimi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dinlenme hakkımız yok ve izinlerimiz kaldırıldı. Bize N95 maske bile vermiyorlar. İki kat maske ve koruyucu ekipmanlarımız ile Ankara’nın sıcağında, enfeksiyon riski olduğu için kliması çalıştırılmayan araçta saatlerce dolanıyoruz ve ev ev geziyoruz. Yedi katlı binanın beşinci katına elimizde ekipmanlarla tırmanıyoruz. Akşamın 10’una kadar çalışıyoruz. Elimize sabah 10 -15 kişilik bir liste veriliyor ve yola çıktığımızda Whatsapp’tan adresler yağmaya başlıyor ve onlarca yere gitmemiz gerekiyor. Hiçbir can güvenliğimiz olmadan Ankara’nın en ücra köşelerine, tehlikeli semtlerine dahi gitmek zorundayız.”

“Özel hasta bakanlık görevlisi çıktı”

Keçiören’deki filyasyon ekibinde görevli bir diğer diş hekimi ise şunları anlattı: “Bizi sahadayken arıyorlar, ‘Bu kişiden hemen sürüntü alınacak, buna hemen ilaç verilecek’ diyorlar. Benim bu şekilde gittiğim bir kişi bir bakanlıkta görevliydi mesela. Ben bu kişilere gidene kadar iki, üç defa arayarak sıkıştırıyorlar. Enfeksiyon kapıp ölürsek de bir hakkımız yok. Ayrıca, başıma bir şey gelse, Covid-19 olsam ve ölsem aileme de bir şey verilmeyecek. Çünkü bu meslek hastalığı sayılmıyor. Son zamanlarda ilaç bitti deniyor ve bazı hastalara ilaç götüremiyoruz. Sahada çok fazla dişhekimi var ama biz yokmuşuz gibi davranıyorlar ve emeğimiz dikkate alınsın, görülsün istiyoruz” dedi.

Bir maskeyle üç gün

Sincan’daki filyasyon ekibinde görev yapan bir diğer dişhekimi de şunları dile getirdi: “Pandeminin başından beri filyasyon ekibindeyim ama talep etmemize rağmen bizlere test yapılmıyor. Geçen filyasyon ekibindeki bir arkadaşım rahatsızlandı ve test yaptırmak istedi. Yetkililer, ‘testi kendi imkânınla yaptır’ dedi. Dün de bir mesaj yayımladılar ve bir N95 maskeyi üç gün kullanmamızı istediler. N95 maskenin kullanım süresi 12 saattir. Biz her gün ayrı bir maske kullanıyorduk ama artık üç günde bir verileceği söylendi. ‘Bizden daha fazla istemeyin düzgün kullanın ve havalandırın’ dediler.”

 

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.