ManşetEkolojiUlaşımYerel

İzmir’de faytonlara alternatif olarak Bisitaksi geliyor

0
Fotoğraf: Melis Karakuzu/ DHA

İzmir‘de fosil yakıt kullanımına karşı hazırlanan ve yasaklanan atlı faytonlara alternatif olması amacıyla geliştirilen üç tekerlekli bisikletlerin yer aldığı ‘Bisitaksi’ projesi, alternatif yolculuk hizmetine başlıyor.

Proje, bisiklet kullanımı konusundaki farkındalığın artırılması adına faaliyet gösteren Bisikletliler Hizmet ve Dayanışma Kooperatifi (BİSİKOOP), Birleşmiş Milletler Küresel Çevre Fonu (GEF) Küçük Destek Programı (SGP) bünyesinde yürütülen ‘Cities on Bike’ projesi kapsamında gerçekleştirildi.

Önü elektrik destekli bisiklet arkası fayton

Projeyle tasarlanan üç tekerlekli bisiklet taksiler, yakın zamanda belirli güzergahlarda yola çıkacak. Önü elektrik destekli bisiklet, arkası ise faytona benzeyen altı Bisitaksi, öncelikle Karşıyaka, Mavişehir ve Konak‘ta hizmet verecek.

Fotoğraf: Melis Karakuzu/ DHA

Bir tur ücreti 30 TL olacak olan araçlar, kaldırılan faytonlara alternatif oluşturacak. Özellikle deniz kenarında keyifli, ferah ve çevreci bir gezinti sunacak olan ‘bisitaksiler’, test sürüşlerinde şimdiden İzmirliler tarafından ilgi gördü. Özellikle gençlerin ilgisini çeken proje, çevreye de herhangi bir zarar vermiyor.

‘Amacımız fosil yakıtlara alternatif oluşturmak’

BİSİKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çelikörs, DHA’ya yaptığı açıklamada Bisitaksi’nin dünya çapında örnek olarak gösterilen üç projeden biri olduğunu söyledi. Çelikörs “Amacımız fosil yakıt tüketimini azaltmak ve bunu farklı ulaşım araçlarıyla göstermek. Aynı zamanda, ‘Bisikargo’ önerimiz de var. Şu an test sürüşlerimiz yapılıyor” dedi.

Vatandaşların da büyük ilgi gösterdiğini belirten Çelikörs “İzmirliler eğlenceli ve rahat buluyor. Araçların kliması mı, bisiklet taksinin ferahlığı mı diye sorduğumuzda bunu tercih ediyorlar. Test sürüşleri bittikten sonra ve altyapısı tamamlandıktan sonra sayı olarak da artırıp, İzmir’in çeşitli noktalarında hizmete açacağız” dedi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.