TürkiyeManşet

Avukat Aytaç Ünsal’a tahliye

0

Yargıtay 16. Dairesi, adil yargılanma talebiyle 213 gündür ölüm orucunda olan avukat Aytaç Ünsal hakkında tahliye kararı verdi. Karar, Halkın Hukuk Bürosu’nun Twitter hesabından kamuoyuna şu mesajla duyuruldu:

“Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bugün tarihli kararı ile büromuz avukatı Aytaç Ünsal tahliye edilmiştir. Bu karar ile Ebru Timtik’i tahliye etmeyenler Ebrumuzun katili olduğunu bir kez daha ilan etmiştir.”

Büro’nun Twitter hesabından saat 20.00’de paylaşılan mesajda ise “Aytaç’ı almaya Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’ne gidiyoruz. Tüm sevenlerini, dostlarımızı Aytaç’ı karşılamaya hastane önüne bekliyoruz” denildi. 

Ne olmuştu?

Avukatlar Ebru Timtik örgüt üyeliği suçundan 13 yıl 6 ay, Aytaç Ünsal ise 10 yıl 6 ay hapse mahkum edildi. ÇHD’li avukatların yargılandığı dosya Yargıtay aşamasındaydı.

Timtik, adil yargılanma talebiyle girdiği ölüm orucunun 238’inci gününde, geçen hafta yaşamını yitirdi. Aynı taleple 213 gündür ölüm orucunda olan Aytaç Ünsal da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde tutuluyordu.

İstanbul Adli Tıp Kurumu, Timtik ve Ünsal ile ilgili raporunu 30 Temmuz 2020’de açıklamış ve her iki avukat için “Hapishanede kalmaları uygun değildir” değerlendirmesinde bulunmuştu.  

Ancak iki avukatın tahliyesi için Anayasa Mahkemesi‘ne 10 Ağustos’ta yapılan başvuru “sağlıklarının tehlikede olmadığına” hükmedilerek reddedildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de Aytaç Ünsal için yapılan tedbir talepli başvuruya 2 Eylül Çarşamba günü “Yakın bir tehlike olmadığı gerekçesiyle” ret kararı verdi.

Ünsal’ın tahliye talebiyle ilgili başvurusunu değerlendiren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yardımcısı Faik Ersöz, 31 Ağustos’ta “görüş bildirilmesine yer olmadığını”, tahliye talebinin “dosya üzerinden incelenmesi gerektiğini” belirtmişti. 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.