DünyaManşet

Charlie Hebdo davası bugün başlıyor

0

Fransa’nın başkenti Paris‘te 2015 yılında bir mizah dergisi Charlie Hebdo ile Yahudi marketine düzenlenen ve 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırılarla ilgili dava bugün başlıyor.

Hakim karşısına çıkacak olan 14 kişi arasında Türkiye kökenli iki sanık bulunurken, Irak veya Suriye‘ye kaçtığı düşünülen üç sanık ise gıyabında yargılanacak.

Duruşma öncesi ‘hatırlatma’

Euronews Türkçe‘nin aktardığına göre saldırganlara yardım ve yataklık etmekle suçlanan sanıklardan Türkiye kökenli Fransız vatandaşı Ali Rıza Polat ile hayatta olup olmadığı bilinmeyen Mohamed Belchouine ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanıyor. 35 yaşındaki Polat’ın, saldırıların planlanmasında ve düzenlenmesinde kilit rol oynadığı iddia ediliyor. Gıyaben yargılanacak olan Mohamed Belhoucine‘in ise, IŞİD ile iletişime geçmesini sağladığı sanılıyor ve Coulibaly’nin eylemleri düzenlemesinde yardımcı olmaktan müebbet hapsi isteniyor.

Metin Karasular adlı, Türkiye kökenli diğer sanık ise saldırılarda kullanılmak üzere silah ve araç temin etmekle suçlanıyor.

Öte yandan saldırının hedefi olan Charlie Hebdo dergisi duruşmadan bir gün önce, tartışmalı Hz. Muhammed karikatürlerlerini tekrar yayımladı. Dergiden yapılan açıklamada “Asla boyun eğmeyeceğiz, asla pes etmeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.

Üç saldırgan öldürülmüştü

Paris’te, 7 Ocak 2015’te, Said ve Şerif Kouachi kardeşler mizah dergisi Charlie Hebdo’nun binasını basarak 8’i gazeteci, 12 kişiyi öldürmüştü. Kouachi kardeşler saldırıya gerekçe olarak derginin yayımladığı karikatürlerin “Hz Muhammed’e hakaret içermesini” göstermişti.

Olaydan iki gün sonra, güvenlik güçleri saldırganların etrafını bir matbaada kuşattı. Aynı gün, (9 Ocak) Ahmedy Coulibaly bir Yahudi marketini bastı, Kouachi kardeşlerin serbest bırakılmasını istedi ve rehin aldığı dört kişiyi öldürdü. Saldırganların üçü de polis operasyonunda ölü ele geçirildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.