YerelDoğa MücadelesiManşet

İznik’te ÇED raporu olmadan altın arama çalışmaları başlatıldı

0
Fotoğraflar: KOS

Bursa’nın İznik ilçesine bağlı Hisardere köyü yeni bir madencilik tehlikesiyle karşı karşıya. Gizem Madencilik tarafından yapılmak istenen altın araması için yaklaşık beş yüz hektarlık alanda sondaj çalışmaları başlatıldı.

Projenin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden 4’üncü Grup Maden Arama Ruhsatı bulunuyor. Ancak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu başvurusu mevcut değil.

‘Tesadüfen öğrenildi’

Kuzey Ormanları Savunması’nın aktardığına göre sondaj çalışmaları 15 Ağustos tarihinde kızılcık toplamaya giden bir köylünün dere yatağının kenarında çadır ve ipe asılmış kıyafetler görmesi üzerine ortaya çıktı.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP İznik İlçe Başkanı Asiye Çalışkan, yönetim kurulu üyeleri ve Hisardere Köyü Muhtarı Adem Topçu 21 Ağustos’ta bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

Asırlık anıt ağaçlarının ve köyü besleyen su kaynaklarının bulunduğu bölgenin önemini vurguluyan heyet, maden faaliyetine başlamadan önce yetkililerin harekete geçmelerini talep ettiler.

Fotoğraf: KOS

Maden ve RES projeleri iptal edilmişti

Bölge daha önce de benzer projeler ile gündeme gelmişti. Ergüden Madencilik tarafından Aydınlar Köyü’nde çinko-bakır-kurşun aramak için yapılması planlanan bir maden projesi, İznik Çevre ve Yaşam Platformu’nun mücadelesi sonucu iptal edilmişti. Kuzey Ormanları Savunması bu sayede bölgede madene karşı bir bilinç oluştuğunu aktardı.

Öte yandan İznik sadece madenlerle değil, Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projeleri ile de karşı karşıya kaldı. Benzer şekilde bölge halkının mücadelesi sonucunda yapılmak istenen santrallerin doğaya zarar vereceği gerekçesiyle proje mahkeme kararıyla iptal edildi.

Tarım ve hayvancılık geçim kaynağı

Bölgenin geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirten Hisardereli Hüseyin isimli bir yurttaş “Köylüler tedirgin, köyümüzün tarımsal sulama için tek su kaynağı maden alanının iki üç kilometre aşağısındaki gölet, bu gölette maden alanındaki dereden besleniyor… Bölgede hayvancılık var, çobanlık var… Geri kalan ailelerin hepsi tarım ile geçiniyor. O su kesildiği an nereye gidecek bu insanlar, geçimini nasıl sağlayacak?” ifadelerini kullandı.

Hisardereli Hüseyin açıklamasının devamında “Şaşırıyorum hayret ediyorum… Merak etmeyin kesilmeyecek diyorlar, ya kesilirse? Ben kalacağım orada kupkuru toprakla. Birden fazla anıt ağacı var, bunların tespit edilip statüye girmesi lazım” dedi.

Deprem bölgesinde yer alıyor

İznik Gölü stratejik bir su kaynağı, bölgenin iklim özelliğinden dolayı meyvecilik ve sebzecilik alanlarında çok yüksek üretim potansiyeline sahip. Türkiye’nin her yerine ve yurtdışına buradan meyve sebze ithal ediliyor.  Bölge halkı geçimini de tarım ve hayvancılık yaparak karşılıyor.

Ayrıca bölge birinci derece deprem bölgesi, olası bir maden projesinde yapılacak olan patlatmalar otomatikman deprem sahasındaki sismik hareketleri tetikleyecek, yeraltı sularında kaymalara neden olacak.

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.