YerelDoğa MücadelesiManşet

Eskişehir’den maden ihalelerine tepki: Alpu’daki termik santral sevdasından vazgeçilmemiş

0

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü 3 Eylül Perşembe günü 68 şehrin 766 bölgesi için maden arama ve işletme ihaleleri düzenleyeceğini duyurdu. İhaleye çıkacak alanların 39’unun Eskişehir‘de yer aldığını belirten Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman, bu duruma tepki gösterdi.

Yurtman konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Maden aramaları ÇED sürecinden muaf. Bütüncül bir çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan ihale yapılması hukuksuzluktur ve çevreyi korumayı hiçe saymaktır” dedi.

Hangi iller etkilenecek?

İhaleler kapsamında Sivas’ta 73, Kahramanmaraş’ta 56, Eskişehir’de 39, Erzincan’da 30 bölgede, maden çalışmaları için arama ve işletme ruhsatları verilecek. MAPEG, daha önce de 2018 yılının haziran ayında 616, 2019 yılının nisan ayında ise 417 sahayı ihaleye açılmıştı.

28 Eylül’e kadar sürecek ihale sürecinde dördüncü grup madenlerin aranması ve işletilmesi için ruhsat verilecek. Dördüncü grup madenler arasında sodyum, potasyum, lityum, iyot, gibi endüstriyel hammaddeler; linyit, taşkömürü, uranyum gibi enerji hammaddeleri ve altın, gümüş, platin, bakır, demir, krom, titan ve alüminyum gibi metalik madenler bulunuyor.

‘Alpu sevdasından vazgeçilmemiş’

Ekoloji Birliği’nin aktardığına göre ESÇEVDER Başkanı Yurtman, Eskişehir’de belirlenen bölgelerin Alpu, Beylikova, Mihallıççık, Sarıcakaya, Sivrihisar, Merkez ve Mihalgazi’yi kapsadığını söyledi.

İşaretli alanları Alpu, Mihallıççık ve Beylikova bölgelerinde yoğunlaştığını belirten Yurtman “Bu da gösteriyor ki Alpu’da yapılması düşünülen Kömürlü Termik Santral sevdasından hala vazgeçilmemiştir. Bu konu gözden kaçırılmamalıdır” dedi.

‘İhaleler iptal edilsin’

Maden aramalarına karşı olmadıklarını belirten Yurtman “Maden aramalarının çevreye, doğaya zarar vermeden tekniğine uygun ve milli kaynaklar kullanılarak yapılmasından yanayız” dedi. Maden aramalarının ÇED sürecinden muaf tutulmasını eleştiren Yurtman bu durumun çevreyi korumayı hiçe saydığını söyledi.

ESÇEVDER Başkanı Yurtman, basına yaptığı açıklamada son olarak “Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği olarak maden arama ve işletme ihalelerinin bir an önce iptal edilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.