TürkiyeEnerjiManşet

Doğu Akdeniz krizine Merkel yorumu: Yunanistan’ı desteklemek zorundayız

0

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Doğu Akdenizde Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan gerginlik konusunda tüm AB ülkelerinin Yunanistan’ı desteklemek zorunda olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile konuyu yoğun bir şekilde tartıştıklarını söyleyen Merkel, gerilimin artmaması için çaba sarf ettiğini savundu ve ekonomik bölgelerin paylaşımıyla ilgili tartışmaların konuşarak çözülebileceğini belirtti.

Borrell’den yaptırım tehdidi

Öte yandan AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Doğu Akdeniz krizi üzerinde Atina’yla diyalog geliştirilmemesi halinde Ankara’ya yönelik yeni yaptırımlar uygulanabileceğini söyledi.

Borrell, seyahat yasağı ve varlıkların dondurulması gibi yaptırımların genişletilebileceğini, Türk gemilerinin Avrupa limanlarına, tedariklerine ve ekipmanlarına erişimden mahrum bırakılabileceğini bildirdi. Borrell, ekonomik yaptırımların da gündemde olduğunu ifade etti.

Almanya‘nın başkenti Berlin’de AB dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenen toplantı sonrası konuşan Borrell, “Türkiye tek taraflı eylemlerden kaçınmalı. Bu, diyaloğun devam etmesine izin veren temel unsur” dedi.

“Türkiye tarafında ilerleme kaydedilmezse, yeni kısıtlayıcı önlemler listesi hazırlayacağız” şeklinde konuşan Borrell, konunun 24 Eylül’deki AB zirvesinde ele alınacağını söyledi.

Mikrofonun açık olduğunu unuttular

Öte yandan toplantı öncesinde Borrell ile Almanya Savunma Bakanı Kramp-Karrenbauer arasındaki diyalog, açık kalan mikrofonlar dolayısıyla dışarıdan işitildi.

İkili arasındaki diyalogda muhabirlerin aktardığına göre, Kram-Karrenbauer, Borrell’in görüşmelerin nasıl gittiği sorusuna cevabı “Zor geçti. Yunanistan tarafı biraz daha sorunsuzdu fakat Türkiye tarafı gerçekten çok zorluydu” şeklinde oldu.

Dışişleri Bakanlığı ise AB’den gelen açıklamalara “AB’nin, ülkemizin yaptığı hidrokarbon faaliyetlerini eleştirmesi ve bunları durdurmamızı talep etmesi, haddine değildir” diye karşılık verdi.

Borrell’in açıklamalarının ardından Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy tarafından yapılan açıklamada, “AB’nin ülkemizin kendi kıta sahanlığı içinde yaptığı hidrokarbon faaliyetlerini eleştirmesi ve bunları durdurmamızı talep etmesi haddine değildir. Zira AB Adalet Divanı’nın da teyit ettiği üzere AB’nin bu konuda bir yetkisi yoktur. Bu talep AB’nin hem kendi müktesebatına hem de uluslararası hukuka aykırıdır” denildi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.