ManşetEnerjiİklim Krizi

Norveç merkezli yatırım şirketi petrol şirketlerinin yatırımından çekildi

0

Norveç merkezli yatırım şirketi Storebrand, yeşil politikaları engellemek için lobicilik faaliyetleri yürüten şirketlerin yatırımlarını çekme kararı aldı.

90 milyar dolarlık bir fona sahip olan şirket, iklim politikasının bir parçası olarak madenci Rip Tinto ile ABD merkezli petrol şirketleri ExxonMobil ve Chevron yatırımlarından çekildiğini duyurdu.

Guardian’ın aktardığına göre şirketin CEO’su Jan Erik Saugestad yaptığı açıklamada “insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük risklere yönelik çözümleri baltalamak için tasarlanmış kurumsal lobi faaliyetleri kesinlikle kabul edilemez” dedi.

Lobiciliğe gelirlerinin yüzde 5’inden fazlasını harcayan şirketler hedefte

Yatırım şirketi ayrıca aralarında Almanya merkezli kimya şirketleri BASF ve ABD elektrik tedarikçisi Southern Company’nin bulunduğu ve gelirlerinin yüzde 5’ten fazlasını iklim düzenlemelerine karşı lobicilik için harcayan şirketlerle ilişkisini de kesecek.

Saugestad açıklamasının devamında “Karbon dengeleme, karbon yakalama ve depolama ile dikkatleri başka yöne çevirmeden petrolden ve gazdan hemen uzaklaşmamız gerekiyor. Güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları kolayca bulunabilen alternatifler” ifadelerini kullandı.

Lobicilik faaliyetleri iklim eylemini engelliyor

Birçok fosil yakıt şirketi iklim krizine sebep olan fosil yakıtların üretimi ve tüketimine sebep olmanın yanı sıra iklim değişikliğine yönelik düzenleme faaliyetlerine de lobicilik yoluyla engel oluyor.

Lobicilik izleme örgütü InfluenceMap Exxon, Chevron, Shell, BP, ve Total gibi en büyük petrol şirketlerinin yıllık olarak 200 milyon dolarlarını iklim değişikliğine karşı atılan adımları yavaşlatmak için yaptığı lobicilik faaliyetlerine harcadığını ortaya çıkarmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.