ManşetEditörün SeçtikleriEnerjiİklim Krizi

Erdoğan’ın ‘müjdesi’ Karadeniz’de bulunan doğal gaz rezervi çıktı

0

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan günler öncesinden duyurduğu ‘müjdeli’ haberini Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nden yaptığı basın toplantısıyla paylaştı.

Erdoğan, Fatih Sondaj Gemisi‘nin Karadeniz açıklarında yaptığı arama çalışmaları sonucunda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfedildiğini belirtti.

Sondaj gemisinin çalışmalarına 20 Temmuz 2020’de başladığını ve bu süreçte dokuz sondaj çalışması yapıldığını hatırlatan Erdoğan, “Kendisini Boğaz’dan uğurladığım günü hatırlıyorum. Uğurladığım gibi hayırlı haberlerle geri döndü” ifadelerini kullandı.

2023 yılında ilk doğal gaz çıkarılacak

Erdoğan daha önce Tuna 1 olarak adlandırdıkları bölgenin ismini “Sakarya Gaz Sahası” olarak değiştirdiklerini ve çalışmaların tamamlanması sonucunda doğal gazın 2023 yılında çıkarılmaya başlanacağını söyledi.

Gereken tüm test, analiz ve mühendislik çalışmalarının tamamlandığını belirten Erdoğan “Kuyudan elde edilen bilgiler aynı bölgede çok daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu keşfedilen yalnızca küçük bir bölümü. Devamı da en kısa sürede gelecek” dedi.

‘Benzer müjdeyi Akdeniz’den bekliyoruz’

Fotoğraf: AA

Bugüne kadar dokuz derin sondaj gerçekleştirildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, “Nihayet son sondajda beklenilen müjdeyi verdik. Benzer müjdeyi Akdeniz’den bekliyoruz. Akdeniz’deki faaliyetlerimize hız vereceğiz. ‘Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır’ derler. Biz de arayacağız ve inşallah bulacağız” ifadelerini kullandı.

2017 yılından bu yana enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için çalışmalar yürüttüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “Berat Albayrak ve Fatih Dönmez kardeşimizin çalışmaları kararlılıkla sonuçlandı. Fatih, Kanuni ve Yavuz isimli üç sondaj gemisini filomuza katarak en öndeki ülkeler arasına dahil olduk. Oruç Reis sismik araştırma gemimiz de tamamen kendi ekipmanlarımızla çalışmalarını yürütüyor” dedi.

Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz rezervi keşfi olarak adlandırdığı keşif hakkında değerlendirmede bulunan Tayyip Erdoğan, bu adım ile birlikte enerjide dışa bağımlılığın azaltılacağını iddia etti.

Albayrak: Cari açık konusunu gündemden çıkaracağız

Sonrasında konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak açıklamasında, “Türkiye olarak çok önemli bir sürece şahitlik ediyoruz. Milletimizin tarihinde ağustos ayı zaferler ayı. Bugün yine bir ağustos ayında ülkemizin makus talihini tarihe gömdüğümüz sürece şahitlik ediyoruz” dedi.

Tam bağımsızlık yolunda çok büyük bir adım atıldığını belirten Albayrak “Cari açık konusunu ülkemizin gündeminden çıkaracağız.Yeni bir sürece girdiğimizi görmüş oldum. Türkiye artık yeni bir döneme giriyor. Ne Doğu ne Batı yeni eksen Türkiye söylemiyle yeni bir sürece gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

Albayrak sabah saatlerinde yaptığı paylaşımda #MüjdelerOlsun etiketiyle Erdoğan’ın konuşmasını işaret etmişti.

Dönmez: Tarihi dönüm noktası

Albayrak’ın ardından söz alan  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fatih Sondaj Gemisi’nden yaptığı açıklamada, “Bugün bizler için çok önemli bir gün. Türkiyemiz, milletimiz için tarihi dönüm noktalarından olabilecek bir gün yaşanıyor. Potansiyeli yüksek lokasyonlara yoğunlaştık. Burası dokuzuncu derin deniz sondajımız. Rabbime hamd ediyorum. Karadeniz’de Trabzon’da montaj işlemi yapıldı. 20 Temmuz’da matkap indi” dedi.

Şahin: Doğal gaz masum değil

Yeni doğal gaz rezervinin açıklanması konusunda Yeşil Gazete’ye görüş veren İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin ise doğal gazın ‘masum’ bir enerji kaynağı olmadığını hatırlattı.

Şahin, “Doğal gaz sanki bir fosil yakıt değilmiş gibi iklim hedefleri için kömürün yerine konulacak bir geçiş gazı olarak pazarlanıyor. Bu Türkiye’nin yaptığının iklim ile alakası yok ama iklim açısından bakılınca sanki doğal gaz iklim dostu gibi sunuluyor. Böyle olmadığını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Karbonsuzlaşma politikalarının önünü tıkıyor’

Elektrik üretiminde kullanıldığında kömürün yarısı kadar emisyon ürettiğini belirten Şahin “En önemlisi de temiz bir enerji seçeneği gibi sununca karbonsuzlaşma için asıl yapılması gerekenlerin önü tıkanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Doğal gazı ucuz elde eden ülkelerin bu duruma örnek teşkil ettiğine dikkat çeken Şahin Hollanda ve Amerika Birleşik Devletleri örneklerini verdi.  Şahin, “Amerika kaya gazı bulunduktan sonra kömürün yerine kısmen doğal gaza geçerek emisyonları çok az düşürebildi. Yenilenebilir enerji yerine gaza yönelerek yanlış bir yola saptı. Hele ki gazı kaya ya da deniz altı gibi konvansiyonel olmayan yöntemlerle çıkarmak iklim eylemi ve çevre açısından kabul edilemez” dedi.

‘Türkiye bir an önce enerjisini karbonsuzlaştırmalı’

Türkiye’nin yeni rezervler bulmak yerine bir an önce enerjisini ve ekonomisini karbonsuzlaştırmak için adımlar atması gerektiğini belirten Ümit Şahin son olarak şu ifadeleri kullandı:

Türkiye bunlarla oyalanacağına önce gerçek anlamda yenilenebilir enerjiye dayalı bir enerji dönüşümü başlatmalı. Ekonomisini inşaat gibi yüksek karbonlu sektörlerden kurtarıp yeşil yeni düzen politikalarını benimsemeli.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.