KadınManşetMedya-İnternet

‘Unutulma hakkı’ymış: Tecavüz hükümlüsü hakkındaki haberlere erişim engeli geldi

0

Antalya’da bir kadına tecavüz ettiği suçlamasıyla yargılandığı davada 22 yıl altı ay hapis cezası alan milli güreşçi Recep Çakır hakkındaki haberlere erişim mahkeme kararıyla engellendi.

Diken’in haberine göre engelleme kararı, Antalya’daki Korkuteli Sulh Ceza Hakimliği tarafından, 13 Ağustos’ta alındı.

Mahkeme, kararında, Anayasa Mahkemesi’nin devletin bireye “geçmişte yaşadıklarının başkaları tarafından öğrenilmesini engelleyerek yeni bir sayfa açma olanağı verme” konusunda sorumluluğu olduğuna dair hükmünün bulunduğunu dile getirdi.

AYM’nin ilgili kararında, kişisel verilerin silinmesini talep etme hakkı bulunduğu, bunun “kişilerin geçmişteki olumsuzlukların unutulmasına imkan tanımayı kapsadığı” kaydedildi. Hakimlik, bu kararın da dikkate alınarak sitelere erişim engeli getirildiğine hükmetti.

‘Kamu yararı dikkate alınmamış’

Hukukçu Yaman Akdeniz ise Diken‘e konuşarak unutulma hakkından, basın özgürlüğü ve kamu yararı kavramlarına ters düşecek biçimde yararlanılamayacağını belirterek “Hakim basın özgürlüğü ve üstün kamu yararı açısından hiçbir değerlendirme yapmıyor” dedi.

Akdeniz ayrıca mahkemenin, talep edenin daha önce yargılanarak hüküm giymiş olmasını dikkate almadığını ifade etti:

Bu olay sade bir vatandaşın 15 sene önce aldığı basit bir trafik cezası veya sosyal medyada öğrenciyken yayınlanmış sarhoş resmine artık erişilmemesi talebi gibi bir talep değil. Halen devam eden, kamuyu yakından ilgilendiren ve asla unutulmaması gereken bir olaya ilişkin talebin reddedilmesi ve basının haber yapma, kamuoyunun da haber alma hakkı korunmalıydı.

AKP ve MHP’lilerin ortak tasarısıydı

AKP ile MHP’lilerin imzasını taşıyan yeni sosyal medya düzenlemesi 31 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

Yeni sosyal medya düzenlemesinin 5’inci maddesi şu şekildeydi:

İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talep etmesi durumunda hâkim tarafından, başvuranın adının bu madde kapsamındaki karara konu internet adresleri ile ilişkilendirilmemesine karar verilebilir. Kararda, Birlik tarafından hangi arama motorlarına bildirim yapılacağı gösterilir.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.