Manşetİklim Krizi

Thunberg ve Merkel Berlin’de buluştu: Krizi kriz gibi ele alacak liderlere ihtiyacımız var

0

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg iklim değişikliğini hafifletmenin yollarını konuşmak için Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi.

Thunberg’in yer aldığı görüşmeye aralarında Fridays for Future hareketinin Almanya temsilcilerinden Luisa Neubauer’in de bulunduğu diğer genç iklim aktivistleri de katıldı.

Merkel, sözcüsü Steffen Seibert’in ulusal ve küresel öneme sahip iklim meseleleri üzerine “gayri resmi görüş alışverişi” olarak nitelendirdiği buluşma için, aktivistleri kendi idari salonunda ağırladı. Görüşme yaklaşık 90 dakika sürdü.

‘İstediğimiz şey bir liderlik’

Görüşmenin ardından Thunberg, Luisa Neubauer, Anuna de Wever ve Adelaide Charlier gazetecilerin sorularını yayınlamak için bir basın toplantısı düzenledi.

Buluşma hakkında bilgi veren Thunberg “İstediğimiz şey bir liderlik. Biz liderlerin bir adım öne çıkmasını, konfor alanlarından ayrılmasını, geleceği öncelemesini, uzun vadeli düşünmesini ve insanları önemsemesini istiyoruz. Krize kriz gibi davranmalarını talep ettik” dedi. Aktivistler Merkel’in cevap olarak daha cesur adım atmayı göz önünde tutacağını söylediğini belirtti.

Buluşma sırasında öne çıkan bir başka başlık ise aktivistlerin daha önce Avrupa liderlerine yönelik kaleme aldığı mektup oldu. Aktivistler, Merkel’den bu metni dikkate almasını talep ettiklerini söyledi.

Avrupa liderlerine açık mektup

Aktivistler temmuz ayında Avrupa liderlerine yönelik bir metin kaleme almış ve iklim değişikliği konusunda Avrupa’nın harekete geçme sorumluluğu olduğunu belirtmişti.

Metinde “İklim ve ekolojik krizi kriz olarak ele almadan çözebileceğimizi iddia etmeyi bırakmalısınız” ifadeleri yer almıştı. Mektupta AB Konseyi Başkanlığı’nı yürüten Almanya’nın harekete geçmesi de talep edilmişti.

Nobel ödüllü Malala Yousafzai, Leonardo DiCaprio ve Billie Eilish gibi ünlülerin yanı sıra genç aktivistler, iklim bilimcilerin ve binlerce kişi de metne imzalarıyla destek olmuştu.

‘İki yıl eylemsizlik içinde geçti’

Greta Thunberg’in 2018 Ağustos ayında İsveç Parlamentosu önünde başlattığı okul grevleri tüm dünyaya yayılmış, Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketinin doğmasına sebep olmuştu.

Thunberg eylemlerinin ikinci yılında Guardian’a yaptığı açıklamada iki yıl boyunca iklim için kayda değer bir adım atmayan hükümetleri eleştirerek “İki yıl eylemsizlik içinde geçti” ifadelerini kullanmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.