ManşetEkoloji

MUÇEV’in inşa etmek istediği yat iskelesine ‘ÇED gerekli değildir’ kararı çıktı

0
Fotoğraf: Gerçek Fethiye

Muğla Valiliği ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı‘nın iştiraki olan ve ihalesiz bir şekilde kıyıların işletmesini ele geçirdiği için sıkça gündeme gelen MUÇEV‘in Marmaris’te inşa etmek istediği yat iskelesi için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verildi.

BirGün’den Uğur Şahin’in haberine göre Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Göcek’te 161 yatlık tekne bağlama iskelesi projesi için mevcut iskele sökülecek, yerine ise yüzer ve kazıklı ‘modern’ iskeleler kurulacak.

Projenin maliyeti 8 milyon 685 bin TL

MUÇEV, projenin yapılacağı alanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden kiraladı. Alanda MUÇEV’e ait iskeleler ile ofis ve rıhtım bulunuyor.

Proje tanıtım dosyasında, mevcut iskelelerin deniz hareketlerinden dolayı zamanla eskidiği ve yatlara zarar verdiği iddia edildi. Projeyle 150 yat kapasitesine sahip iskelenin 161 yat kapasitesine çıkarılacağı belirtildi. Projenin maliyeti 8 milyon 685 bin 725 TL olacak.

ÇED denetiminden muaf tutulan projeye dair tanıtım dosyasında ÇED Gerekli Değildir kararının ardından ilk iş olarak mevcut kazıklı iskelelerin yerinden sökülerek başlanacağı belirtildi.

‘Deniz tabanındaki canlılar zarar görecek’

Tekne Bağlama İskelesi olarak kullanılacak iskelelerin alanı, hali hazırda deniz yüzeyinde 82 bin 125 metrekarelik alanı, geri saha olarak 3 bin 438 metrekare kara alanını kapsıyor.

Proje dosyasında iskelenin kazıkları çakma yöntemiyle, deniz tabanına çakılarak inşa edileceği belirtildi. Dosyada “Bu işlemler sırasında deniz tabanında bulunan canlı türleri olumsuz etkilenecek ve yaşama alanlarını terk etmek zorunda kalacak. Bu işlemler sırasında deniz ortamında bulanıklık oluşacaktır” denildi.

Projenin tanıtım dosyasında yer alan MUÇEV’in taahhütnamesinde Şirket Müdürü olarak Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız’ın imzası bulunuyor.

Marnaris’de de iskele

MUÇEV, Muğla’nın Marmaris ilçesinin Söğüt mevkiinde de ‘tekne bağlama iskelesinin’ kapasitenin artırımı için de ÇED sürecini başlattı. Proje kapsamında iskeleye ilave olacak şekilde yüzer iskele ve kazıklı iskeleler kurulacak.

Proje tanıtım dosyasında iskelenin 2013 yılında yenilendiği ancak zamanla zarar gördüğü öne sürüldü. Bu nedenle MUÇEV’in iskelenin sağlamlaştırılması ve kapasite artırımı projesi planlandı. 8 milyon 445 bin TL’ye mal olacak projeyle 100 tekne kapasiteli iskelenin 187 kapasiteye ulaşması amaçlanıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.