YerelManşetTürkiye

CHP’li belediyelere yüklenen Erdoğan: Yerel yönetimler reformu geliyor

0

Ankara‘da AKP Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’li belediyelere yüklenerek yerel yönetimler reformunu gündeme getirmeyi planladıklarını söyledi.

ATO Congresium‘da yapılan toplantıda CHP’li belediyelere gönderme yapan Erdoğan, “Daha 1,5 yıl öncesine kadar belediyecilik hizmetlerinde hiçbir sıkıntının yaşanmadığı şehirlerimiz akmayan sular, toplanmayan çöplerle gündem oluyor. Çöp, çukur, çamur yeniden insanımızın kabusu oldu” dedi.

Erdoğan, yerel yönetimlerin yetkilerini kısmaya hazırlandıklarının da sinyalini vererek, “Yerel yönetimler reformunu gündeme getirmeyi planlıyoruz. Mahalli idarelerimizin kronik sorunlarını hal yoluna koymayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Reform ne getiriyor?

Cumhurbaşkanı’nın yeniden gündeme getirdiği ‘yerel yönetim reformu’, imar başta olmak üzere belediyelerin yetkilerinin alınarak, bakanlıklara devredilmesini öngörüyor.

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu’nun 11 Ocak 2020’de yaptığı toplantıda hazırlanan ve Erdoğan’a sunulan rapor kapsamında  belediye başkanı ve belediye meclislerinin imar başta olmak üzere belirli yetkilerinin ilgili bakanlıklara devredilmesi önerilmişti. Ayrıca yerel yönetim yapılanması ve mevzuatının da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyumlu hale getirilmesi (bağlanması) de ele alınmıştı.

Yeniden gündeme getirilen bu düzenleme, belediye başkanının belediye meclisinin de başkanı olması uygulamasına son verecek. Belediye meclisi başkanları, üyeleri arasından belediye meclislerince seçilecek. Belediye borçlanmalarına yönelik yeni modeller de masada. 

‘İdeolojik belediyecilik tekrar hortladı’

Konuşmasında bu düzenlemeye referans yapan Erdoğan, birçok şehirde insanlara sunulan hizmetlerin hem kalitesinde hem de sayısında ciddi düşüşler olduğunu öne sürdü. Seçim döneminde kullandığı “çöp, çamur, çukur” sözlerini hatırlatan Tayyip Erdoğan,  bazı şehirlerde bunların yeniden insanların kabusu olduğu iddiasını dile getirdi:  

“İdeolojik belediyecilik tekrar hortladı. Bilhassa belediye çalışanlarımız kılık kıyafetine göre, dış görünüşüne, siyasi tercihlerine göre ayrımcılığa uğramaya başladı. Bilhassa AK Parti’den CHP’ye geçen belediyeler de bazı yöneticilerin adeta bir öç alma, intikam alma hevesiyle hareket ettiğini görüyoruz. Seçimlerde ‘kimsenin ekmeğiyle oynamayacağız’ diyenler, göreve geldikten sonra binlerce insanımızı işinden, aşından etti. Bay Kemal bu sözleri vermemiş miydi? Biz ne yarım asırlık mahalli idareler geçmişimizde ne de 18 yıllık iktidarımız döneminde böyle sahnelerin yaşanmasına asla müsaade etmedik. Seçim döneminde söylediklerimizi, sandıklar kapandıktan sonra unutanlardan da olmadık.”

Erdoğan, geçen hafta sonu Rize‘de Ayder Yaylası’nı dolaştığını, buradaki alt ve üst yapı çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Bu manifestonun gereğini Ayder Yaylası’nda inşallah hayata geçireceğiz ve ardından Uzungöl‘ü de ele alıp hayata geçireceğiz. Çünkü belediyecilik AK Parti’nin işidir. Bunu biz yapacağız” diye konuştu. 

 

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.