İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

Mezopotamya Kültür Merkezi 18 yıldır faaliyet sürdürdüğü binasından çıkarıldı

0
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM), 18 yıldan bu yana kültür-sanat faaliyetlerini sürdürdüğü Beyoğlu’ndaki binası boşaltıldı.

MKM çalışanları, binanın önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP Milletvekili Hüda Kaya, HDP MYK üyesi Ferhat Encü, HDP İl Eşbaşkanı Elif Bulut ve Kürt Araştırmalar Derneği Eşbaşkanı Eyüp Subaşı da katıldı.

‘Zulüm saltanatına teslim olmayacağız’

MKM’ye bağlı Koma Gulên Xerzan solisti Çiya Şenses, yıllardır tüm zorluklara rağmen kültür ve sanat faaliyetlerini bu binada icra ettiklerini söyledi:

Ancak bu hakkı ellimizden alıyorlar. Zorla binamızı elimizden alıyorlar. Her türlü saldırılara rağmen bugün ve bu günden sonra da faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.

HDP Milletvekili Hüda Kaya da, İstanbul’da yıllardır kültür ve sanat çalışmalarını sürdüren MKM’nin zorla kapatıldığını belirterek yaşananların haksız ve hukuksuz olduğunu ifade etti:

Kayyımcı, gaspçı, hakları sömüren, istismar eden, çalan ve emeği yok sayan bir iktidar zihniyeti ile karşı karşıyayız. İktidar, muhalefet güçlerine yaptığı bu tür icraatlarla “sizin konuşma, sanat, müzik yapma hakkınız yok” diyor. “Nefes alma, yaşama, ihalelere girme hakkınız yok” diyor.

(…) Bulunduğumuz her yerde müziğimizi yapmaya, sanatımızı yapmaya devam edeceğiz. Bu iktidar bunu da bir kenara yazsın; zulüm saltanatına teslim olmayacağız.

Bina, 2019 yılı içinde sözleşmeleri olmasına rağmen kiracılara bilgilendirme yapılmadan Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından üç kez ihaleye çıkarılmıştı. Farklı şekilde ihaleden haberdar olan ve üç kez girdikleri ihaleden ikisini kazanan MKM’ye Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından “Yeterli rekabet oluşmadı” denildi ve ihale iptal edildi. Beyoğlu Kaymakamlığı’na devredilen binanın Beyoğlu Belediyesi’ne verilmek üzere boşaltılması kararı alındı. Binanın boşaltılması için verilen sürenin bugün dolmasından sonra bina polis tarafından ablukaya alındı.

You may also like

Comments

Comments are closed.