EğitimKoronavirüs SalgınıManşet

HDP: Uzaktan eğitimde bilgisayar ve interneti olmayan çocuklara ne olacak?

0

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, yeni eğitim öğretim yılında salgın düzenlemelerine ilişkin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.  

TBMM Başkanlığı’na iletilen önergede, internet ve kendilerine özel bilgisayar/tablet gibi araçlara sahip olmayan öğrencilerin uzaktan eğitimle birlikte ciddi sorunlar yaşadığına ve sosyo-ekonomik farklılıkların öğrenciler arasındaki eşitsizliği büyüttüğüne dikkat çekildi. 

Kerestecioğlu, “Bugün pek çok ülke, ihtiyacı olan öğrencilere ücretsiz dizüstü bilgisayar ve tablet vermektedir. Örneğin, Kanada’nın Quebec eyaleti, Covid-19 salgını sırasında uzaktan eğitim alan öğrencilerin bilgisayar ve tablet gibi ihtiyaçları için 18.9 milyon dolar yatırım yaptığını açıklamıştır” ifadelerini kullandığı önergesinde, Türkiye’deki durumu şöyle anlattı:  

“Ülkemizde ise milyonlarca çocuk kendilerine özel, sürekli kullanabilecekleri bilgisayar, tablet gibi teknolojik araçlara sahip olmadıkları gibi, öğrencilerin büyük bir çoğunluğu yüksek maliyet ve erişim güçlüğü nedeniyle hızlı internet hizmetinden de mahrum kalmaktadır. Öğrencilerin öğretmenlerle iletişim kuramadığı ve doğrudan soru soramadığı televizyondan eğitimin ise verimli olmadığı, eğitimciler tarafından ifade edilmektedir.”

Kerestecioğlu’nun, Bakan Selçuk’un yanıtlamasını talep ettiği soruları şöyle:

  • Covid-19 yeni vaka sayılarının tüm dünyada artmasına ve uzmanların Eylül-Ekim aylarında sayıların daha da yükseleceği yönündeki uyarılarına karşın 21 Eylül’de yüz yüze eğitime geçme kararı hangi bilimsel veriler ışığında alınmıştır?
  • Ülkemizde kaç öğrencinin uzaktan eğitim için gerekli, kendine ait bilgisayar veya tableti vardır? Kaç öğrencinin yüksek hızlı internete erişimi vardır? Uzaktan eğitimin uygulandığı altı aylık süre boyunca bu veriler toplanmış mıdır?
  • İhtiyacı olan öğrencilerin kullanması için Bakanlığınız bilgisayar ve tablet satın almayı planlamakta mıdır? Böyle bir planınız varsa bunun için ne kadar bütçe ayrılmıştır?
  • İhtiyacı olan tüm öğrencilere sınırsız ve hızlı internet erişim hizmeti sunulacak mıdır?
  • Öğrencilerin okullarda bulunmadığı yaz dönemi boyunca yüz yüze eğitime hazırlık amacıyla COVİD-19’a karşı gerekli hijyen tedbirleri alınmış mıdır?
  • COVİD-19 nedeniyle daha yüksek komplikasyon riskine neden olan sağlık koşullarına sahip öğrencilere uzaktan eğitim hizmeti sunulmaya devam edilecek midir? Bu öğrenciler ile yüz yüze eğitime katılacak öğrenciler arasında doğacak eşitsizlikleri telafi etmek için ne gibi tedbirlerin alınması planlanmaktadır?
  • Öğrencilerin ve personelin sağlığını korumak, salgın koşullarında akademik öğrenmeyi geliştirmek, öğrencilere ve öğretmenlere duygusal destek sağlamak için ne gibi planlanmalar yapılmaktadır?

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.