TürkiyeKentManşet

800 yıllık köprüde iş makinesiyle çalışma yaptılar

0

Sivas’taki tarihi Kız Köprüsü’nün üstünde iş makinesi ile restorasyon görüntüsü tepkilere neden oldu. Yaklaşık 800 yıllık köprüde yapılan uygunsuz çalışma için Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök de olay yerine gitti. Müteahhit firma ağır taşları kaldırmak için iş makinesi kullandıklarını savunurken, taşları kaldırma işinin işçilere bırakılması, restorasyon uzmanlarının ve yetkili mimarın başında olmadan çalışılması doğru bulunmadı.

Önemli kültür varlığı

Hürriyet’ten Ömer Erbil‘e konuşan UNESCO Türkiye Milli Komite Üyesi Nezih Başgelen görüntülerle ilgili şunları söyledi: 

“Kız Köprüsü bölgenin önemli bir kültürel varlığıdır. Osmanlı döneminde Divriği’yi Ziniski-Sincan-Yağbasan-Karabel üzerinden Sivas’a bağlamak için yaptırılmıştır. Karayollarının bu tarihi köprüyü korumak istemesi doğru bir yaklaşımdır. Ancak restorasyon çalışmalarına mukavemet sorunları belirgin olan böyle tarihi bir köprü üzerinde iş makinesi çıkartıp çalışılması hiçbir gerekçe ile kabul edilecek bir durum değildir.

Bazı taşınması güç parçalar köprü üzerinden alınması gerekiyorsa tüm dünyadaki benzer uygulamalardaki gibi en azından burada bir kule vinç kullanılabilirdi. Divriği Belediye Başkanı Sn. Hakan Gök’ün bu konudaki ilgi ve hassasiyetine teşekkür ederiz. Konuyu iletir iletmez olay yerine gidip bilgi akışı sağladı. Tarihi bir kayba daha neden olmamak için acilen buradaki restorasyon işlerinin daha titiz bir denetimle sürdürülmesi gerekir. Göz göre göre gözümüz gibi korumamız gereken bir değerimizi daha yanlış uygulamalarla kaybetmeyelim.”

İpek yolu güzergahında

Mengücüklüler döneminde yapıldığı düşünülen Çaltı Çayı üzerindeki köprünün kitabesi bulunmuyor. İpek Yolu güzergâhında olan 70 metre uzunluğundaki köprü kesme ve moloz taştan yapılmış. Divriği Belediyesi’nin girişimleriyle Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ağustos ayında restorasyon çalışmasına başlanmıştı.  

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.