YerelDoğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşet

Kızderbent’te açılmak istenen taş ocağı bölgedeki tarım ve hayvancılığın sonunu getirecek

0

Kocaeli‘de Karamürsel ilçesine bağlı Kızderbent Mahallesi’nde açılmak istenen taş ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Açılacak taş ocağı ile Yalova’da yapılmak istenen Karadere sulama ve Kınalı içme suyu barajlarına malzeme temin edilmesi amaçlanıyor.

Bölge halkı ise yapılmak istenen baraja karşı olmadıklarını ancak açılacak taş ocağının mahallelerindeki tarım ve hayvancılığı bitireceğini belirterek “Karadere ve Kınalı Barajları Malzeme Ocakları Kırma Eleme Tesisi ve Hazır Beton Santrali” isimli projeye karşı çıkıyor.

Demirsoysal: Tarım ve hayvancılık zarar görecek

Konuyla ilgili Yeşil Gazete’ye değerlendirmede bulunan Kızderbent Derneği Başkanı Enver Demirsoysal, “Taş ocağının yapılacağı yer yemyeşil bir orman. İçinde dere akıyor. Karamürsel’in en büyük yerleşim yerlerinden biri. Burada tarım ve hayvancılık yapılıyor. Proje gerçekleştirilirse hepsi büyük zarar görecek” ifadelerini kullandı.

Proje alanının 1 kilometre yakınında devlet tarafından desteklenen küçükbaş hayvan çiftliği olduğunu, daha önce de Devlet Su işleri tarafından bölgedeki tarımı geliştirmek için gölet yapıldığını hatırlatan Demirsoysal, “Devlet bir yandan tarımı ve hayvancılığı destekliyor, bir yandan da ‘burada çıkın’ diyor. Burada çelişki var” açıklamasını yaptı.

91 bin 958 hektarlık alana kurulacak

Projenin AKYA Proje Etüt Mühendislik Danışmanlık Ltd. Şirketi tarafından hazırlanan başvuru dosyasına göre kil ve kaya malzeme ocaklarının toplamda 91 bin 958 hektarlık bir alana kurulması planlanıyor.

Proje kapsamında biri içme diğeri sulama suyu amaçlı 2 baraj ve malzeme ocakları (andezit ocağı, A-B-C kil malzeme sahaları), kırma eleme tesisi ve hazır beton santrallerinin yer alması öngörülüyor.

Önceden açılan madenlerden bölge halkı rahatsız

Daha önce de Bursa ve Yalova il sınırları içerisinde toplamda üç tane taş ocağının açıldığını anlatan Demirsoysal, buradaki halk bu ocaklardan rahatsız. İnsanlar ‘Evlerimiz, tarlalarımız taş ve toprak içerisinde kaldı. Sürekli sallantılar yaşıyoruz’ diyorlar. 18-20 yıl önce açılan taş ocaklarını kapatamamışlar henüz” ifadelerini kullandı.

Yalova için baraj yapılmasına karşı olmadıklarını belirten Demirsoysal, “Su ihtiyacı olduğunu ve baraj yapılması gerektiğini söylüyorlar. Yapılsın o zaman. Biz sadece taş ocağına karşıyız” dedi.

Avrupa’da taş ocağı açılacak yerlerin özenle seçildiğini belirten Demirsoysal “Kıraç bir toprak seçilmesi, tarım ve hayvancılıktan uzak olması gerekiyor. Bizde ise yerleşim yerine bir buçuk kilometre uzaklıkta. Üstelik ormanın içinde bir arazi. Bu yüzden burada yapılmasını uygun görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

İmza kampanyası başlatıldı

Bölge halkının yüzde 99.9’unun projeye karşı olduğunu belirten Demirsoysal, Kızderbent Derneği olarak da projenin iptal edilmesi için pek çok görüşme gerçekleştirdiklerini ve imza kampanyası başlattıklarını söyledi. Yapılan açıklamada projeye neden kaşı çıktıkları şu şekilde açıklanıyor:

  • Oldukça kurak ve su kaynakları kısıtlı bir köy olan Kızderbent’in çok önemli su kaynaklarından biri olan Aktoprak deresi üzerine yapılacak ve bu dereyi kurutacak. Dere kıyılarındaki tarım arazileri susuz kalacak ve buradaki tarım faaliyetleri bitecek.
  • Aktoprak deresinin ve bu dereye su temin eden ormanlık vadinin tam üzerine yapılacak taş ocağı içindeki canlılarla birlikte ormanın yok olmasına sebep olacak. Köyün merasının büyük bölümü bu derenin çevresinde ve ocak sahası civarında olduğundan mera kullanılamayacak, köyün en önemli geçim kaynağı olan hayvancılık bitme noktasına gelecek.

‘Sarsıntılar insanları ve hayvanları etkileyecek’

  • 16 saat vardiyalı çalışması planlanan taş ocağındaki yoğun patlatma faaliyetlerinin yaratacağı gürültü ve 3.5 şiddetinde depreme eş sarsıntılar hem insanları hem de hayvanları çok olumsuz etkileyecek. Hayvanlarda düşük yapma ve sütten kesilme gibi etkileri olacak.
  • Ocaktan çıkarılacak andezit kayası içindeki demir, aluminyum, manganez ve benzeri ağır metaller çamur halinde dereden aşağı akacak. Deredeki doğal yaşamı bitirecek. Karıştığı Kızderbent deresiyle birlikte 6 köyün içme suyu tesisinin bulunduğu İSU İçme Suyu Arıtma tesisindeki suyu kirletecek, halk sağlığını tehdit edecek. Yoğun tarım yapılan Soğuksu ve Altınova gibi bölgeleri de kirleterek denize dökülecek.

‘Solunum yolu hastalıklarına neden olacak’

  • Hakim rüzgarlar ocağın yapılması planlanan yerden köye doğru estiği için, ağır metallerin karıştığı tozlar bölgede akciğer kanseri, astım gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına sebep olacak.
  • Taş ocağının yapılması planlanan bölgenin güneyinde kalan ve doğrudan köye inen çıplak ve dik tepede hafif bir heyelan çıplak gözle bakıldığında bile görülmektedir. Yoğun yağışın olduğu dönemlerde ocakta yapılacak patlatmaların yaratacağı sarsıntı bu tepe üzerindeki heyelanı harekete geçirebilir ve köyü ciddi tehdit altına sokabilir.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.