DünyaManşet

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında ‘tamamen normalleşme’ anlaşması

0
Trump İbrahim Anlaşması'nı duyurdu

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri, ilişkilerini “tamamen normalleştirmek” için anlaşmaya vardı. Anlaşmayı duyuran ABD Başkanı Donald Trump “Bugün büyük atılım. İyi muhteşem dostumuz İsrail ve BAE arasında tarihi barış anlaşması” dedi.

Trump, iki ülke arasındaki İbrahim Anlaşması (the Abraham Accord) isimli anlaşma hakkında “Daha barışçıl ve müreffeh bir Ortadoğu için önemli bir adım. Şimdi buzlar çözüldü” değerlendirmesinde bulundu.

Anlaşma ne öngörüyor?

Anlaşma yatırım, turizm, kültür, doğrudan uçuşlar, güvenlik, telekomünikasyon, teknoloji, enerji, sağlık, kültür ve çevre konularındaki ilişkilerin geliştirilmesini öngörüyor.

Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ise anlaşma kapsamında Dubai ve Tel Aviv arasındaki uçuşların açılacağını aktardı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında varılan anlaşma için ilerleyen günlerde liderlerin katılımıyla, Beyaz Saray’da resmi bir imza töreni yapılabileceğini açıkladı.

İlhak planı devam ediyor

İşgal altındaki Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak planına ilişkin ise Netanyahu, “ABD Başkanı Donald Trump, Batı Şeria’nın bazı kısımlarının ilhakını geçici olarak askıya almamı istedi, ben de kabul ettim” dedi.

Planın bazı bölgeleri bir süreliğine askıya alındı. Ancak Netanyahu planın ABD ile koordineli bir şekilde devam ettiğine de vurgu yaptı.

Filistin Abu Dabi’deki büyükelçisini geri çekti

Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri’nin İsrail ile normalleşme anlaşmasına tepki için Abu Dabi’deki büyükelçisini geri çekti.

Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “ABD, İsrail ve BAE’den yapılan İsrail-BAE normalleşme açıklamasının ardından Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın talimatları doğrultusunda, Filistin’in Abu Dabi Büyükelçisi derhal geri çekildi” ifadeleri kullanıldı.

İran: Filistin davasına sırtını döndü

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf’ın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Özel Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail ile ilişkileri normalleşme konusunda anlaşmaya varan Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) Filistin ve Kudüs davasına sırtını dönmekle suçladı. Abdullahiyan konuyla ilgili şunları söyledi:

BAE’nin, sahte ve suçlu İsrail rejimiyle ilişkileri normalleştirme adına yeni yaklaşımı, barış ve güvenliği sağlamaz yalnızca siyonistlerin suçlarının devam etmesine hizmet eder. BAE yönetimi, Filistin ve Kudüs davasına sırtını dönmüştür ve bu tutumunun hiçbir gerekçesi yoktur. BAE, bu stratejik hata ile siyonizm ateşine yakalanacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.