DünyaManşet

Patlamanın ardından halkın ayaklandığı Lübnan’da orduya ek güçler verildi

0

Beyrut Limanı‘nda gerçekleşen patlama üzerine ülke genelinde başlayan protestoların ardından Lübnan Parlamentosu ülkede olağanüstü hal ilan edilmesini onaylayacaklarını bildirdi ve orduya ek güçler verdi.

Bunun yanı sıra patlamadan bu yana milletvekillerinin ilk kez bir araya geldiği oturumda parlamento başkanı yeni hükûmetin hızlıca kurulması için çağrıda bulundu.  Daha önce dört bakanın istifa ettiği ülkede gerçekleşen son kabine toplantısında hükümet toplu istifa kararı almıştı.

Yasalara göre OHAL halinde ordu ulusal güvenliğe tehdit olduğunu ifade ederek protestoları yasaklayabiliyor ve meydanları kapatabiliyor. AFP’nin aktardığına göre bir grup protestocu parlamentodaki oturumu engellemeye çalıştı ancak güvenlik kuvvetleri bunu önledi.

Neler yaşandı?

4 Ağustos günü içerisinde 2 bin 700 tonluk amonyum nitratın bulunduğu depoda meydana gelen patlama en az 158 kişinin hayatını kaybetmesine, 6 bin kişiden fazlasının yaralanmasına ve 300 binin üzerinde kişinin evinden olmasına sebep olmuştu.

Tedbirsizliği sebebiyle patlama yüzünden hükümeti sorumlu tutan halk Beyrut’ta protestolara başlamış, eylemler ülke geneline yayılmıştı. Binlerce kişinin gözaltına alındığı eylemlerin ardından iki bakan ve altı milletvekili istifasını sunmuştu.

Son olarak da Sağlık Bakanı Hamad Hassan açıklama yaparak toplantıda tüm bakanların istifasını Başbakan Hassan Diyab’a sunduğunu söyledi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.