LGBTİ+DünyaManşet

Güney Kore’de koronavirüs salgınlığı LGBTİ+ fobiyi tetikliyor

0

Kaos GL‘de The Conversation’da yayınlanan ve Güney Kore‘de koronavirüs salgınının homofobiyi nasıl körüklediğini anlatan bir yazı yayınlandı. Özde Çakmak tarafından çevrilen yazıda anlatıldığına göre, Güney Kore’nin başkenti Seul’ün, LGBTİ+‘ların gece hayatı için yoğun olarak tercih ettiği Jongno semtinde, belirti göstermeyen bir kişinin parti yapmasının ardından, ülkedeki LGBTİ+ topluluğu için alarm zilleri çalmaya başladı.

Yazıda aktarıldığına göre, bölgedeki bir gece kulübü geçen mayısta, Covid-19 teşhisi konulan bir müşterisinin ziyaretinin ardından mekanın dezenfekte edildiğini sosyal medyada paylaştı. Ardından kulüple ilişkili 100 Covid-19 vakasının tespit edildiği yolunda haberler basında yer aldı. Yazıda, bu durumun ülkedeki LGBTİ+fobiyi ateşlediği savunuldu.

‘Güney Kore’de Eşcinsel yok’ inancı var

Ülkede eşcinsellerin ve transların orduda ayrımcılık yaşamaya devam ettiğinin ve “askerliğin zorunlu olduğu bir ülkede bu durumun büyük bir sorun teşkil ettiğinin” belirtildiği yazıda, LGBTİ+’ların ülke tarihinde elde ettiği kazanımlara da değinildi. 

Bununla birlikte halkta “ülkede eşcinselliğin olmadığına” dair inanışın hayli yerleşik olduğu ve LGBTİ+ aktivistlerin yıllar süren mücadeleye rağmen bu inancı yerinden etmekte zorlandığı ifade edildi.

‘Eşcinseller için Covid-19 testi yaptırmak ifşa edilme riski taşıyor’

Muhafazakâr Evanjelik teolojiyi toplumsal ve politik muhafazakârlıkla birleştiren Protestan Hristiyanlığı’nın bir altkümesi olduğu belirtilen Kore Protestan sağının hala ülkedeki LGBTİ+ topluluğunu AIDS’i yaymak ve Kore ulusunu tehlikeye atmakla suçladığı belirtilen yazıya göre, Covid-19 salgınının homofobiyi tetiklemesinin ardında bu  çarpık mantık yatıyor olabilir:

King Club sosyal medyada bir müşterisine Covid-19 teşhisi konulduğunu duyurduğunda, haber Kukmin Daily’de – Protestan kiliseleriyle bağlantıları olan yerel bir gazete – yayımlandı. Yayımlandıktan kısa bir süre sonra, Kukmin Daily’nin yazısı başka yayın organları tarafından yayılarak queer topluluğa yönelik online homofobik tepkileri ateşledi.

Mevcut durumda, özellikle gey erkekler için, Seul’de Covid-19 testi yaptırmak ifşa olma tehlikesini beraberinde getiriyor. İfşa olmak ise işini, arkadaşlarını ve hatta aileni kaybetme riskini teşkil ediyor.

Yazının son kısmında cinsel azınlıkların “medya çılgınlığı yüzünden, sağlıklarını tehlikeye atmak ile diğer her şey arasında bir tercih yapmak zorunda” kaldığı ifade edildi.

Kore’de cinsel azınlık olmak ya da cinsiyet uyum operasyonu geçirmek yasal, ancak eşcinsel evlilikler yasal değil.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.