ManşetDoğa

Bahçelerindeki 150 yıllık fıstık çamını kestiler: Çok yaşlıydı, birkaç dalı kırılmıştı

0

İstanbul Üsküdar’daki Bestekar Selahattin Pınar Sokak’ta, boğaz manzaralı dört katlı bir binanın bahçesinde bulunan tarihi fıstıkçamı, bina sakinleri tarafından kesildi. Ağacı kesenler izin aldıklarını söylese de Orman İşletme Müdürlüğü böyle bir iznin bulunmadığını açıkladı. Bina yönetimine 308 TL. idari para cezası kesildi. 

Ağacın kesilmesine tanıklık eden fotoğrafçı ve gezgin İlsu Dirgin olayın videosunu sosyal medyada paylaştı. Dirgin paylaşımında şunları söyledi:

Bu memlekette hiçbir kötülüğün karşısında duramıyoruz da hiç değilse küçük kötülüklere birazcık müdahale edebilmek istiyor insan. Bu asırlık fıstık çamını göz göre göre kestiler bu sabah”

Dirgin ayrıca ceza tutanağında ağacın 150 yıllık olduğunun belirtildiğini de söyledi. 

Paylaşım üzerine harekete geçen Üsküdar Belediyesi ekipleri adrese giderek incelemelerde bulundu. Belediye ekipleri incelemenin ardında yaptığı açıklamada “İhbarı alır almaz olay yerine intikal ederek özel mülkteki orman ağacının kesildiğini tespit ettik. Ceza yetkisi İl Orman İşletme Müdürlüğü’nde olduğundan tutanağı ilgili kuruma ilettik. İbretlik bir ceza için kurumla irtibat halindeyiz” ifadelerini kullandı.

İzin alınmamış

Binanın sakinleri ise ağacın izinli kesildiğini iddia etti. İsmini vermek istemeyen bir bina sakini “Ağaç çok yaşlıydı. Çocuklarımız bahçede ağacın altında oynuyor. Birkaç dalı kırıldı. Orman İşletmeleri Müdürlüğü’nden gerekli izinleri aldıktan sonra kestik” dedi.

İddialar üzerine açıklama yapan İstanbul İl Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ise ağacın kesimiyle ilgili izin alınmadığını açıkladı. Yetkililere göre, fıstık çamı orman ağacı vasfında olduğu için kesilmesi izne bağlı. Özel mülkte bulunması durumu değiştirmiyor.

İzinsiz ağaç kesen bina yönetimine 308 lira idari para cezası uygulandı.  Alan özel mülk olduğu için apartman sakinlerinden birisi şikâyette bulunduğu taktirde ağacı kesen kişi hakkında adli soruşturma da başlayabilecek.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.