DoğaManşet

T-Rex kökenli yeni bir dinozor keşfedildi

0
161

İngiltere’deki Southampton Üniversitesi’nde bilim insanları geçen yıl ülkenin güneyindeki Wight Adası’nda bulunan dört kemik üzerindeki incelemelerini tamamladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre araştırma, bulunan kemiklerin önceden keşfedilmemiş bir dinozorun boyun, sırt ve kuyruk bölümüne ait olduğu sonucuna vardı.

115 milyon yıl önce yaşamış

Üniversiteden yapılan açıklamada, yeni keşfedilen dinozorun yaklaşık dört metre boyunda bir teropod (iki ayaklı) olduğunun sanıldığı belirtildi. Tyrannosaurus rex ile akraba olduğu belirtilen dinozorun 115 milyon yıl önce, “Tebeşir Dönemi” olarak da bilinen Kretase döneminde yaşadığı ifade edildi.

Kemikler yüksek ihtimalle aynı dinozora ait

Yeni dinozora, bazı kemiklerdeki büyük hava keselerine atıfla Vectaerovenator inopinatus ismi verildi. Teropodlarda ve bugünkü kuşlarda yaygın olan; hem iskeleti hafifleten hem de nefes almaya yardımcı olan büyük hava keselerinin, yeni türün tespit edilmesine yardımcı olduğu belirtiliyor.

Söz konusu dört kemik geçtiğimiz sene, birkaç hafta içinde üç farklı kişi tarafından bulunmuştu. Southampton Üniversitesi’nin araştırması, bu kemiklerin çok büyük ihtimalle aynı dinozora ait olduğunu da saptadı.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.