DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Yeni Zelanda’da 102 gün sonra yeni vaka çıkınca ülkenin en büyük kenti karantinaya alındı

0

Sağlık Bakanı Ashley Bloomfield, teyit edilen dört vakanın kentin güneyinde yaşayan bir aileden olduğunu açıkladı. Hastalardan birinin 50’li yaşlarında olduğu bilgisini de paylaşan Bloomfield, kapsamlı bir temas takibi başlatıldığını söyledi.

Bu kişilerin hiçbirinin uluslararası seyahat geçmişi bulunmaması nedeniyle virüsü başkalarından kapmış olduklarını söyleyen Bakan, önümüzdeki günlerde yeni pozitif vakalara hazır olunmasını istedi; “Bu yaşanan, rahatlamaya karşı bir alarm zili” dedi. 

Ardern: Hazırlıklıydık, planımız var 

“Bu hazırlıklı olduğumuz bir durum” diyen Ardern şunları söyledi: “102 gün geçirdik ve Yeni Zelanda’nın zoru başardığını düşünmek kolaydı. Hiçbir ülke, yeni vakalardan önce bizim kadar uzun zaman geçirmedi. Ve bu konuda tek olduğumuz için bir planımız vardı. Plan yaptık” ifadelerini kullandı.

Ardern’in açıkladığı tedbirlere göre, ülkenin en büyük kenti Auckland ilk etapta önlem olarak cuma gününe dek 72 saatliğine üçüncü seviye kısıtlamaya gidecek; bu sürede halktan iş ve okula gitmemeleri istenecek ve 10 kişiden kalabalık toplantılara yeniden sınırlama getirilecek. Auckland’a giriş-çıkışlar da kısıtlanacak.

Ardern, bu üç günlük sürenin kendilerine durumu değerlendirme, bilgi toplama ve yaygın temas takibi/test yapma açısından zaman kazandıracağını söyledi. Söz konusu değerlendirmenin neticesine göre de, gereken önlemler gözden geçirilip yeni bir plan devreye sokulacak.

Başbakan Auckland’daki vakalara paralel olarak ülkenin geri kalanının da ikinci seviye alarma geçtiğini açıkladı. Bu da, Auckland harici yerlerde sosyal mesafe tedbirlerinin yeniden uygulanması ve 100 kişiden kalabalık etkinliklere şu an için izin verilmemesi anlamına geliyor.

Yeni Zelanda, korona virüsü salgınında en sıkı tedbir politikalarını uygulayan ülkelerin başını çekiyordu. İlk vakanın 26 Şubat’ta görüldüğü ülkede, 1 Mayıs gününde vakaların sıfırlandığı açıklanmıştı. Önlemler de nisan sonuyla haziran başı arasında aşamalı olarak hafifletilmişti. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.