KitapEkolojik YaşamManşet

Sürdürülebilir Yaşam Rehberi yayınlandı

0

Yeni İnsan Yayınevi, Ekoloji Kitaplığı’na editörlüğünü Öykü Yaman ve Emine Aksoydan’ın yaptığı Sürdürülebilir Yaşam Rehberi kitabını ekledi.

Sürdürülebilir Yaşam Rehberi; beslenme şeklimizden sanat anlayışımıza, sürdürülebilir iyi olma halinden yaşam boyu öğrenmeye, sürdürülebilir fiziksel aktiviteden atık yönetimine kadar pek çok gündelik konuya değinerek sürdürülebilir bir yaşamın nasıl mümkün olabileceğini gözler önüne seriyor.

‘Gezegenin yararlarını sarmak için geç değil’

Sürdürülebilirlik, kentleşme ve modern yaşamın getirdiği kolaylıklar karşısında bozulan doğal dengenin yeniden inşasına yönelik bir etkileşim hareketi. Yeni İnsan Yayınevi tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler paylaşılıyor:

Artan nüfusun taleplerinin karşısında sınırlı varlıkların bilinçli insanları çözüm yolları aramaya itmiş; bu da ekonomik, çevresel dayanağı olan bir sosyal bilimin doğmasını sağladı. Kirlenen hava ve su varlıkları, iklim krizi, gerçek gıdaya ulaşılabilirlik, her bireye eşit eğitim, iş ve sağlık hizmetleri hepsi sürdürülebilirlik kavramının içinde yer alıyor.

Bu yönüyle bozulan dengeyi yeniden onarmak yalnızca bireylerin değil, iş ve eğitim dünyasının ve elbette siyasetçilerin de gündeminde olmak zorunda.Söz konusu süreç ancak “ekolojik sürdürülebilirlik” ile mümkündür.

Ekolojik sürdürülebilirlik gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama kapasitelerine zarar vermeden bugünün ihtiyaçlarını karşılamak demek. Fosil yakıt yerine güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını yaygınlaştırmak, geleneksel tarım için verim artırıcı destek programları geliştirmek, artan tüketim hevesini yok etmek, doğadan aldığımızı tekrar yerine koymalıyız.

Sürdürülebilir bir dünyayı bugünden kurmak istiyorsanız bu kitabı yanınızdan ayırmayacaksınız. Gezegenin yaralarını sarmak için hâlâ geç değil!

15 başlıkta sürdürülebilir yaşamın anahtarı

Sürdürülebilir Yaşam Rehberi’nde aşağıdaki başlıklar yer alıyor:

  • Sürdürülebilir Yaşam Nedir? –Müberra Mızıkacı
  • Neden Sürdürülebilirlik? – Sürdürülebilir Yaşama Dair –Emine Aksoydan
  • Sürdürülebilirlik ve İklim Değişimi –Müberra Mızıkacı
  • İklim Değişimi: Gelecek, Gelecek Mi? –Zeynep Akyol Ataman
  • Sürdürülebilir Beslenme –Damla Ceyhan
  • Coğrafi İşaretler ve Sürdürülebilirlik –Duygu Ağagündüz
  • Su ve Sürdürülebilir Yaşam –Derya Dikmen
  • Sürdürülebilir Şehirler –Öykü Yaman
  • Atık Yönetimi –Ersin Yaman
  • Sürdürülebilir Kent Yaşamında Sanat ve Estetik –Nilgün Coşkun Yakar
  • İyi Hissetmek ve İyi Yaşamak İçin: Sürdürülebilirlik –Gizem Köse
  • Fiziksel Aktivite ve Sürdürülebilirlik –Merve Çapaş
  • Agroekoloji: Gıda Sisteminde Sürdürülebilirlik ve Ötesi –Ceyhan Temürcü
  • Yaşam Boyu Öğrenme –Fatma Mızıkacı
  • Sözlük –Müberra Mızıkacı ve Esen Yeşil

Emine Aksoydan

Emine Aksoydan, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden 1983 yılında mezun olduktan sonra yüksek lisansını Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Programı’nda, doktorasını aynı enstitünün Epidemiyoloji Programı’nda tamamladı.

Doktora sonrasında Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nda ve sonrasında Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı. Halk Sağlığı ve Toplum Beslenmesi alanında, ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış makale, kitap bölümü ve kitapları bulunuyor. 2013 yılında TÜBİTAK bursu ile gittiği ABD’de San Francisco State Üniversitesi’nde çalışmalar yaptı, ulusal ve uluslararası projelerde araştırmacı ve proje yürütücüsü olarak çalıştı.

2018 yılında, dünyamızın daha yaşanabilir hale getirilmesi için sınırlı kaynakların daha verimli kullanılabilmesi ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak amacıyla bilgiler üretmek ve bu bilgileri yaşam pratiğine dönüştürme hedefiyle Sürdürülebilir Yaşam Derneği’ni (SUYADER) kurdu. Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını bu işe gönül vermiş dernek üyeleri ve gönüllüleri ile birlikte sürdürüyor.

Öykü Yaman

1992 doğumlu yazar ODTÜ’de lisansını ve yüksek lisansını psikoloji alanında tamamladıktan sonra iş bulana kadar İletişim Yayınları’nda staj yaptı. Bu süreçte bir yandan okuduğu romanlara inceleme yazarken, bir yandan da suluboya eskiz çalıştı. Şu an bir kamu kurumunda çalışıyor.

More in Kitap

You may also like

Comments

Comments are closed.