Doğa MücadelesiManşetYerel

Ordu’da HES yapımı için hukuksuz çalışan iş makinelerine köylüler geçit vermedi

0

Ordu’nun Korgan ilçesine bağlı Balamir‘de, dere yatağına kurulmak istenen HES şirketi için çalışan iş makineleri, halkın direnişi üzerine geri çekildi.

Jandarma sabah saat 06.00’da Korgan Çiftlik Mahallesi’ne (köy) gelerek şirketin şantiye kurabilmesi için güvenlik önlemi aldı. Mahalle içinde ve Çatalpınar ilçesinden köye giriş yolunu da kesti. Çiftlik köylüleri ise bölgeye gelerek iş makinelerinin çalışmalarını engelledi.  

İmar Planı’nda değişiklik hukuka aykırı

Yeşil Gazete için görüşlerini aldığımız Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve Ekoloji Birliği Sözcüsü Coşkun Özbucak, köylülerin kendilerine haber vermesi üzerine şirkete karşı yasal süreci başlattıklarını, ancak mahkemenin kaybedildiğini, bununla birlikte şirketin imar değişikliği istediğini ve kendilerinin değişikliğe itiraz ettiklerini anlattı. İmar planına yapılan itiraz sonuçlanmadan ve süreç devam ediyor olmasına rağmen bölgede çalışma yapılmasının hukuka aykırı olduğunu söyleyen Özbucak, geçtiğimiz günlerde benzer şekilde iş makinalarının bölgeye girdiğini, ancak köylülerin direnişi üzerine çıkmış olduğunu hatırlattı:

Şirket 2020 bitmeden şantiyesini kurmak istiyor, bu yüzden çalışmalara bir an önce başladı. Dernek bunu öğrenince jandarmayı çağırdı, jandarma tutanak tuttu ve makineler kovuldu.

Özbucak, imar planında yapılan değişiklikle ilgili kaymakamlığa, savcılığa ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na suç duyurusu yapıldığını, 12 Ağustos’ta davanın görüleceğini, ancak şirketin davayı dahi beklemediğini şu sözlerle anlattı:

Fındık sezonu başladı hop, iş makineleri yine ortaya çıktı. Geçen cuma. Vatandaşlar bize haber verdi, dernek olarak gittik, jandarma geldi, boğuşma oldu derken yine dernek kakıyor yine jandarma boğuşma derken geri çekildiler.

Bölgeden gelen, kadınların kepçelerin üzerine oturduğunu gösteren görüntüler bu geri çekilmenin nasıl mümkün olduğunu gösteriyor.

Özbucak’a göre yaşanan, meşru mücadelenin zaferi:

Bitecek mi? Bitmeyecek. Fakat şöyle… Bu, meşru müccadeleyi ve yasal mücadeleyi bir arada götürme işini köylüler çok güzel uyguladı. Meşru haklarını kullanarak, mahkeme kararı da olsa halk istemedikçe (bu gibi faaliyetlerin) başarılı olamayacağını en güzel şekilde gösterdiler.

Toplantı sırasında çalışmaya başlamışlardı

Geçen temmuzda da Çiftlik Mahallesi’nde köylüler HES lehine yapılan imar değişikliğine nasıl itiraz edecekleri konusunu görüştüğü sırada iş makinaları dere yatağında çalışmaya başlamış, toplantıyı bölerek durumu haber veren bir köylünün uyarısı üzerine vatandaşlar ve iş makinaları arasında benzer bir mücadele yaşanmıştı.

Makinaların çalışma izni olmadığını söyleyerek jandarmaya haber veren köylülerin çağrısı üzerine, jandarma tutanak tutmuş, çalışmalar durdurulmuştu. 

You may also like

Comments

Comments are closed.