Kanal İstanbulDoğa MücadelesiManşet

Kanal İstanbul’da mevzuat tamam: Orman vasfı kaldırılıyor, vergi muafiyeti getiriliyor

0

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kanal İstanbul ile ilgili mevzuat çalışmasını tamamladı.

Detayları daha önce paylaşılan mevzuata göre Kanal İstanbul projesinin ve koruma kuşağı sınırlarının içerisinde kalan orman alanlarının orman vasfı kaldırılacak. Mevcut ormanların yerine iki katı büyüklüğündeki başka alan orman olarak tescil edilecek.

İhaleyi alanlara vergi muafiyeti

Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek projede ihaleyi kazanan şirkete vergi muafiyetleri getirilecek. Buna göre, yapımında kullanılacak her türlü iş makinesi, taşıma aracı ve ekipman ÖTV, KDV ve gümrük vergisinden muaf olacak. Kullanılacak akaryakıttan da ÖTV ve KDV alınmayacak. Kazanan şirketin, projenin gelirinden elde ettiği gelirleri, kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

7 yıl sürecek inşaatın maliyeti 75 milyar TL öngörülürken, projenin tamamlanmasıyla ilk 10 yılda 182 milyar TL gelir elde edileceği düşünülüyor.

Çalışmaya göre kanal, Küçükçekmece Gölü – Sazlıdere Barajı – Terkos doğusunu takip eden güzergâhta inşa edilecek. Uzunluğu 45 km, taban genişliği 275 metre ve derinliği 20.75 metre olacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.