DünyaManşet

Belarus’ta halk 26 yıllık diktatörlüğe karşı sokakta: Bir kişi hayatını kaybetti

0
Fotoğraf: AA

Belarus‘ta devlet başkanlığı seçimini resmi olmayan sonuçlara göre ülkeyi 26 yıldır yöneten Aleksandr Lukaşenko‘nun kazandığının açıklanmasının ardından ülke genelinde protestolar başladı.

Seçim sonuçlarına hile karıştırıldığını iddia eden on binlerce kişi sokakları doldurdu.  Polis göstericilere sert şekilde müdahale etti. Başkent Minsk’te güvenlik güçleri protestoculara karşı TOMA, plastik mermi ve sis bombası kullandı.

Bir kişi hayatını kaybetti, en az 120 kişi gözaltında

Şehir içinde ana caddeler trafiğe kapatılırken, ülke genelinde internete erişim sağlanamadı. Polis aracının çarptığı bir kişi ise hayatını kaybetti.

DW’nin aktardığına göre insan hakları örgütü Viasna çıkan olaylar sırasında pek çok kişinin ise yaralandığını belirtti. Viasna temsilcisi Valentin Stefanoviç “En az 120 kişi gözaltına alındı. Ancak bunlar ilk veriler” dedi. Hükümet kanadından resmi açıklama ise henüz gelmedi.

Uzun zaman sonra güçlü bir muhalefet

Devlet yayın organı MIR’ın açıkladığı sandık çıkış anketine göre, Lukaşenko oyların yüzde 79,7’sini alarak yeniden devlet başkanı seçildi. Ankete göre,muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya‘nın oy oranı yüzde 6,8’de kaldı.

İngilizce öğretmeni ve çevirmen Tikhanovskaya, eşi Sergey Tikhanovski’nin hükümet karşıttı bir eylemde yer alması yüzünden tutuklanmasından ve seçimlere girmesinin engellenmesinin ardından siyasete atıldı.

Tikhanovskaya AFP’ye yaptığı açıklamada, “İnsanlar uyanıyor ve özsaygılarını yeniden kazanıyor” dedi. Tikhanovskaya, seçimlerde hile yapılmasını beklediğini de sözlerine eklemişti.

BBC’nin aktardığına göre Tikhanovskaya, Temmuz ayında diğer iki kadın aday Maria Kolesnikova ve Veronika Çepkalo’nun da desteğini aldı. Ülkede üç kadın aday kendilerine “zavallı şeyler” diyen Lukaşenko’ya karşı ittifak yapma kararı almıştı.

Svetlana Tikhanovskaya

Seçimlerde hile iddiası

Sandık anketi sonuçlarının açıklanmasının ardından 37 yaşındaki muhalif lider Tikhanovskaya, sonuçlara güvenmediğini açıkladı. Seçim sonrasında da vatandaşlara sandığa gitme çağrısında bulundu.

Seçim sonrasında oyların çalındığına dair pek çok video sosyal medyada dolaştı. Görüntülerden birinde seçim kurulu görevlilerinden birinin arka pencereden merdiven ile indiği ve oyları polise teslim ettiği gözüküyor.

Tikhanovskaya, “Ben gözümle gördüğüme inanırım. Çoğunluğun bizimle olduğunu gördüm” dedi. Seçimlerle ilgili kesin olmayan ilk resmi sonuçların ise bugün açıklanması bekleniyor.

Devlet Başkanı Lukaşenko seçim sonuçlarıyla ilgili açıklama yapmazken, İçişleri Bakanlığı’nda bir kriz toplantısı düzenlendi.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.