ManşetTürkiye

Sümela Manastırı beş yıl sonra ziyarete açıldı, tahribat ortaya çıktı

0
Fotoğraf: Halil Emre Albayrak

Trabzon’un Maçka ilçesinde, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Sümela Manastırı, beş yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından ziyarete açıldı.

Ziyaretlerin başlamasıyla birlikte kuruluşu 13’üncü yüzyıla uzanan manastırdaki tahribat da gün yüzüne çıktı. Ziyaretçiler gördükleri tahribatı fotoğraflayarak sosyal medyada paylaştı.

Fresklerin suratlarında yazılar

Arkeofili’den Erman Ertuğrul’un haberine göre UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Sümela Manastırı’nda bir insan boyunun yetişebildiği neredeyse bütün fresklerin suratlarının parçalandığını görüldü.

Ayrıca bazı freskler tamamen kazınmış iken, bazılarının üzerine isimler yazılmıştı.

Tarihi manastırda sadece tavandaki fresklerin suratlarının sağlam durduğu görüldü. Ancak yapılan tahribatın ne kadar yeni olduğu bilinmiyor. Manastırı gezen ziyaretçiler, birçok freskin tahrip edildiğini söylüyor.

Beş yıl süren restorasyon

22 Eylül 2015’te başlatılan restorasyon çalışmaları sebebiyle manastırın bir yıl süreyle geçici olarak ziyarete kapatılacağı belirtilmiş, ancak çalışmalar beş yıl boyunca uzamıştı.

Bu süreçte Sümela Manastırı’nda projeler kapsamında, yamaçta tehlike arz eden kayalar düşürüldü, uzmanlar tarafından belirlenen bölgelere çelik tel ağ gerildi, bariyerler kuruldu. Yapının iç bölümlerinde restorasyon gerçekleştirildi, ulaşımı sağlayan patika yolda da düzenlemeler yapıldı.

Günümüzde Karadeniz Rumlarının en önemli hac yeri olan şifalı ayazmasıyla ünlü Sümela, her yıl yüz binlerce ziyaretçi ağırlıyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.