ManşetEditörün SeçtikleriKadınTürkiye

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için alanlarda: Erkekler vuruyor, devlet koruyor

0
Fotoğraf: Elif Ünal

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma tartışmasına tepki gösteren binlerce kadın Türkiye’nin dört bir yanında eyleme çıktı. Artan kadın cinayetlerine tepki gösteren kadınlar, kadın cinayetlerinin önlenmesi için sözleşmenin gerekliliğini vurguladı.

İzmir’de bir araya gelen kadınlara ise polis müdahale etti. Gözaltına alınan 16 kadın gece saatlerinde serbest bırakıldı.

AKP Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmenin tartışılması beklenilen 5 Ağustos tarihinde kadınlar aralarında İstanbul, İzmir, Adana, Samsun, Hatay ve Antakya’nın bulunduğu pek çok ilde eş zamanlı eylem çağrısı yapmıştı.

MYK ertelendi

Sözleşmenin tartışılacağı MYK toplantısı ertelendi ve yeni bir tarih verilmedi. Ancak aynı gün yapılması planlanan il başkanları toplantısının Cumhurbakanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara’da olmadığı için 13 Ağustos’a ertelendiği öğrenildi.

Reuters AKP’den üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberde parti içinde sözleşmeden çekilmeyi savunanların yüzde 51 olduğunu iddia etti. Yetkili “Halen değerlendirmeler oluyor. Son kararı en geç haftaya vermiş oluruz” dedi.

Kadınlar ise “13 Ağustos’a kadar sokaklardayız” diyerek başta çağrısını yaptıkları eylem için pek çok şehirde bir araya geldi.

Fotoğraf: Onur Korkmaz

İstanbul

İstanbul’daki kadınların buluşma mekanı Kadıköy’de yer alan Beşiktaş İskelesi oldu. Yaklaşık bin kadının katıldığı eylem saat 19.00’da açık kürsü ile başladı.

Burada söz alan kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin kendileri için ne anlama geldiğini anlattı.  Kadınlar sık sık “Erkekler vuruyor, devlet koruyor, yargı aklıyor” sloganları attı.

Fotoğraf: Elif Ünal

‘Velev ki fahişeyiz’

Eylemdeki kadınlar “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır”, “İstanbul Sözleşmesi’ni uygula”, “Güvende yaşamak istiyorum”, “Tesadüf değil, kadın cinayeti” yazılı dövizler taşıdı. Ayrıca kadınların taşıdıkları dövizlerde öldürülen 350 kadının isimleri yer aldı.

Abdurrahman Dilipak‘ın sözleşmeyi savunanlara “fahişe” demesine yönelik kadınlar “Velev ki fahişeyiz”, “Fahişeler kazanacak” yazılı dövizlerle tepkilerini dile getirdi.

Fotoğraf: Onur Korkmaz

‘Sözleşme uygulansa hayatta olabilirlerdi’

Serbest kürsünün ardından İstanbul kampanya grubu adına basın açıklaması okundu. Açıklamada “Bu ülkede her gün kadınlar katlediliyor. Erkek şiddetiyle aramızdan ayrılan kadınların isimlerini ezbere sayıyoruz. O isimler şimdi ellerimizde. Eğer İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, hayatta olabilirlerdi” ifadeleri kullanıldı.

Fotoğraf: Elif Ünal

Açıklamanın devamında “Kadına yönelik şiddet her gün arttığı halde İstanbul Sözleşmesinin etkin şekilde uygulanmasını değil, kaldırılmasını gündeme getirenler bu cinayetlerin suç ortağıdır. Bize, yarın bir gün bu dövizlerde bizim de ismimizin olabileceğini hissettirenler cinayetlerin sorumlularıdır” denildi.

Fotoğraf: Elif Ünal

Sözleşmeden çekilmenin kadınların mücadeleyle kazandığı tüm hakların tartışmaya açılması demek olduğu belirtilen açıklamada ” Sözleşmeden çekilmek, ‘Kadınlarla erkekler fıtratları gereği eşit değildir’ sözüyle her fırsatta saldırıya uğrayan haklarımızın, yasal güvencelerimizin tümüyle terk edileceğinin dünyaya ilan edilmesidir” ifadelerine yer verildi.

Basın açıklamasının ardından kadınlar “Haklarımızdan vazgeçmiyoruz” sloganları attı. Kadınlar açılan müzikler eşliğinde dans ederek eylemi noktaladı.

Eylemin sonunda dağılan kadınlar Kadıköy çarşı içinde sloganlar atmaya devam etti. Burada polis önce kadınların gittiği güzergahtaki yolları kapattı. Kadınların geçmek istemesi üzerine polisler birkaç kadının elindeki dövizleri yere fırlattı.  Yaşanan sözlü tartışmaların ardından eylem olaysız bir şekilde noktalandı.

İzmir’de 16 kişiye gözaltı

İzmir’de Alsancak’taki ÖSYM önünde toplanan ve yürüyüş yapmak isteyen kadınlara polis müdahale etti. Kadınlar “susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı. 16 kadının gözaltına alındığı aktarıldı.

Kadınların eylem çağrısı üzerine İzmir Valiliği yürüyüşün yasaklandığını açıklamışlardı. Kadınlar ise açıklama yaparak yasağa rağmen eylemi sürdüreceklerini söylemişlerdi.

Soyer’den kadınlara destek

İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer de gözaltına alınan kadınlar ile ilgili destek paylaşımı yaptı. Soyer, “İzmir’de kadınlar yaşam haklarının güvencesi İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak için buluştu. #İstanbulSözleşmesiYaşatır diye haklarını savunan kadınların yanında eşim ve ilçe belediye başkan eşleri de yer aldı. Gözaltındaki kadınların serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.

Gözaltına alınan kadınlar gece saatlerinde serbest bırakıldı. Üniversiteli Kadın Kolektifi tarafından yapılan paylaşımda “Arkadaşlarımız gözaltında çıktı. Hayatlarımıza saldıranlara karşı ne gözaltı ne de darplarınız korkutur bizi. Meydanları doldurmaya isyanımızı sokaklarda büyütmeye devam edeceğiz!” ifadeleri kullanıldı.

Ankara’da kadınlar sokakta

Ankara’daki kadınların buluşma noktası ise Sakarya Caddesi oldu. Burada basın açıklaması okuyan Tülay Devrim Kılınç, kadın cinayetlerine kurban giden kadınların isimlerinin akıllarda olduğunu vurgulayarak, “Eğer İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı, hayatta olabilirlerdi. İşte bu yüzden hayatlarımız için İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyoruz” dedi.

Fotoğraf: Özgür Genç Kadın

Antalya’da Nurcan Aslan konuşma yaptı

Kadınlar Antalya’da da İstanbul Sözleşmesi için eylemdeydi. Yeni Demokrat Kadın tarafından yapılan paylaşımda “Antalya’da öz savunma uyguladığı için tutuklanan ve kadınların mücadelesiyle tahliye olan Nurcan Aslan bugün eylemimizde konuşma yaptı” denildi.

Kadınlar Ayvalık, Bursa, Diyarbakır, Yalova, Dersim, Edremit ve daha pek çok kentte eş zamanlı basın açıklamaları düzenledi. Kadınların ortak talepleri İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması ve kadın cinayetlerinin son bulması oldu.

Yurtdışından destek

Kadınların eylemine yurt dışından da destek geldi. Polonya’da Türkiye konsolosluğu önünde bir araya gelen kadınlar “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” yazılı pankart açtı.

Fotoğraf: Anna Blus

 

Finlandiya’da da kadınlar Türkiyeli kadınlar ile destek eylemi yaptı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından yapılan paylaşımda “Direnen kadınlar dünyanın her yerinde” ifadeleri kullanıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.