DünyaManşet

Lübnan’da ölü sayısı 100’e yükseldi, ülke genelinde üç günlük yas ilan edildi

0

Lübnan‘ın başkenti Beyrut‘ta dün akşam yerel saatle 18.00 sularında gerçekleşen patlamada ölenlerin sayısı 100’e yükseldi. Patlamada sağlık ekipmanlarının bulunduğu depoların da yok olduğu belirtilirken, ülkede üç günlük yas, başkent Beyrut’ta ise iki haftalık olağanüstü hal ilan edildi.

Lübnan Emniyet Genel Müdürü Abbas İbrahim, patlamanın, daha önce el konulan patlayıcıların tutulduğu bir depoda meydana geldiğini söyledi. Altı yıldır limanda hiçbir güvenlik önlemi olmadan saklanan amonyum nitratın miktarının 2 bin 750 tonu bulduğu belirtildi. 

Bu miktarın birkaç yüz kilo TNT’ye eşit olduğu ve patlamanın Beyrut’ta 4,5 büyüklüğünde bir deprem etkisi yarattığı söyleniyor.

Hasar yüksek seviyede

Olay yerinde incelemelerde bulunan Beyrut Valisi Mervan Abbud, burada yaptığı açıklamada, Beyrut’un felaket bölgesi haline geldiğini ve hasarın yüksek olduğunu söyledi.  

Hristiyan Ketaib Partisi Genel Sekreteri Nizar Necaryan‘ın da patlamada hayatını kaybettiği öğrenildi.

Patlamanın ardından eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri‘nin de evinde büyük hasar oluştu. Hariri, patlama nedeniyle meydana gelen hasarın boyutunun tasvir edilemeyecek kadar büyük olduğunu söyledi ve yardım çağrısı yaptı.

250 bin kişi evsiz kaldı

Beyrut’taki evlerin ve hastanelerin büyük çoğunluğunun camları da patlamayla birlikte havaya uçtu. Beyrutlular evsiz kalanlar ile evlerini paylaşmak için kısa sürede dayanışma ağları kurdu.

MTV’nin aktardığına göre Beyrut Valisi Marwan Abboud şu ana kadar en az 250 bin kişinin evsiz kaldığını açıkladı.

Çavuşoğlu: Altı Türkiye vatandaşı yaralandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta dün yaşanan patlamada yaralanan Türk vatandaşlarının sayısının altıya çıktığını açıkladı.

Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, “Lübnan’daki patlamada yaralanan vatandaş sayımız altıya yükseldi. Beşi hafif yaralı, ameliyat olan bir vatandaşımızın da durumu iyiye gidiyor. Aileleriyle de iletişim halindeyiz.” dedi.

Sağlık Bakanı’ndan uluslararası yardım çağrısı

Patlama nedeniyle şehir genelinde elektrikler kesildi. Lübnan Sağlık Bakanı Hamid Hasan, çok syıda insanın kayıp olduğunu, elektrikler olmadığı için arama kurtarma çalışmalarının çok zor ilerlediğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Katar’dan Beyrut’taki patlamada yaralananlar için tıbbi yardım sağlanmasını isteyen Hasan, “Yardım uçağının ulaştırılması için Dünya Sağlık Örgütü ve sahra hastanelerinin açılması için Katar ile iletişim halindeyiz” dedi. Hasan ayrıca Beyrut’taki hastanelerin dolup taştığını ve yaralıların Beyrut dışındaki hastanelere götürülmesi gerektiğini söyledi.

Lübnan Kızıl Haçı’nın Başkanı George Kettaneh de LBCI TV’ye konuşarak yaşamını yitiren pek çok insanın enkaz altında kaldığını, hastanelerin çoğunda morgların dolduğunu aktardı. Örgüt, Twitter hesabı üzerinden yayınladığı açıklamada, kendi bünyesinde ve ülkenin farklı bölgelerinde bulunan tüm ambulansların Beyrut’a gönderildiği bilgisini paylaştı.

Türkiye yardıma hazır

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, patlamanın ardından yaptığı yazılı açıklamada, “Genel Sekreter Guterres, Beyrut’taki korkunç patlamalarda yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Lübnan hükümeti ile halkına en derin taziyelerini sunuyor” dedi. Haq, patlamada Beyrut’ta BM adına görev yapan bazı kişilerin de yaralandığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün gece saatlerinde Lübnanlı mevkidaşı Mişel Avn ile telefonda konuştu ve taziye dileklerini sundu. Erdoğan Türkiye’nin, istenilmesi durumunda insani yardıma hazır olduğunu belirtti.

İsrail: Çatışmayı erteleme zamanı

İsrailli askeri yetkililer de patlama ile ilgilerinin olmadığını açıkladı. İsrail Ordusu‘nun Twitter hesabından yapılan paylaşımda “İsrail, güvenlik ve uluslararası kanallardan Lübnan’a insani ve tıbbi yardım göndermeyi teklif etti. Çatışmayı erteleme zamanı” denildi.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin yayınladığı başsağılığı mesajında “Lübnan halkının acısını paylaşıyor, bu zor dönemde tüm samimiyetle yardım elimizi uzatıyoruz” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump da, Beyaz Saray‘da gazetecilere verdiği demeçte Lübnan halkına taziye mesajını iletti ve ABD’nin Lübnan’a yardım etmeye hazır olduğunu söyledi. Trump, “Lübnan halkı ile çok iyi bir ilişkimiz var ve yardım etmek için orada olacağız. Bu korkunç bir saldırı gibi görünüyor” dedi.

Macron: Kardeşçe dayanışmamı ifade ediyorum

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Lübnan halkına taziye mesajını ileterek, “Lübnan halkıyla kardeşçe dayanışmamı ifade ediyorum” dedi.

Fransa’nın Lübnan’ın her zaman yanında olduğunu söyleyen Macron, halihazırda Lübnan’a sevk edilen bir yardımlarının bulunduğunu kaydetti.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, “Haberleri büyük bir üzüntü ile takip ediyoruz. Lübnan hükümeti ve halkına başsağlığı diliyoruz ve yardıma hazırız” açıklamasında bulundu.

Trump: Saldırı olabilir

Patlamaya ilişkin Beyaz Saray’da açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump ise , “Generallerimizin bazıları ile görüştüm. Bunun bir saldırı olduğunu düşünüyor gibilerdi. Bu bir tür üretim patlaması falan değildi” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Lübnan halkına yardıma hazır olduklarını söyledi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.