KadınDünyaManşet

Fransa’da yasal düzenleme: Kadına şiddet uygulayan erkeklere elektronik bileklik takılacak

0

Fransa, aile içi şiddetle mücadele amacıyla sivil toplum örgütlerinin talepleri doğrultusunda ortaya çıkan ve Ulusal Meclis‘in ardından geçtiğimiz hafta Senato‘nun da onayını alan yeni yasal düzenlemeye imza attı.

Düzenlemede şiddet uygulayan erkeklere elektronik bileklik takılması hedefleniyor. Ayrıca şiddet gören kişilere yardımcı olmak için doktorlara mesleki sırları ifşa etme izni de geliyor.

Buna göre, sağlık çalışanı, aile içi şiddete maruz kalan bir kişinin durumuna şahit olması durumunda, hastanın izni olmaksızın polis ya da savcıya bilgi verebilecek.

2009’da da gündeme gelmişti

Euronews‘den Fatih Yetim‘in haberine göre elektronik bileklik, mahkeme kararıyla şiddet uygulayan erkeğe takılacak ve şiddet mağduru kadın bu kelepçe sayesinde cep telefonundan saldırganın yerini görebilecek. Bu şekilde saldırganın kadına yaklaşmasının engellenmesi öngörülüyor.

Benzer bir önlem çerçevesinde elektronik anti-yaklaşım cihazı (DEPAR) adı verilen aletin kullanımı 2009’da da gündeme gelmiş ancak uygulanmamıştı.

Mahkeme ayrıca, bilekliği takan saldırganın mağdurun evi ya da işyeri gibi belirli mekanlara girmesini de tamamen yasaklayabilecek. Elektronik bilekliği takan kişi mesafe ihlallerini sürdürürse güvenlik güçleri otomatik olarak uyarılacak.

2020’de 55 kadın cinayeti

Elektronik bileklik daha önce Aix-en-Provence, Amiens ve Strazburg‘da 2012-2013 yıllarında test edildi, ancak etkisi sınırlı kaldı. Aktivistler bilekliğin sadece şiddetten dolayı en az iki yıl hapis cezası alan erkeklere takılmasının, kadına şiddetle mücadelede yetersiz olduğunu belirtiyor.

Hükümet elektronik bilekliğin yeni yasayla birlikte daha etkili bir şekilde, ülke genelinde kullanılmasını öngörüyor.

Fransa‘da sivil toplum örgütlerinin açıkladığı rakamlara göre 2020’de en az 55 kadın eşleri ya da eski eşleri tarafından öldürüldü.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.