LGBTİ+İfade ÖzgürlüğüManşet

Mahkeme, ODTÜ Rektörlüğü’nün Onur Yürüyüşü yasağını iptal etti

0

Ankara 7. İdare Mahkemesi, ODTÜ Rektörlüğü’nün, Ankara Valiliği‘nce alınan 2017 tarihli LGBTİ+ etkinlik yasağını gerekçe gösterdiği 9. ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü yasağını iptal etti.  

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ndan temsilcilerin ODTÜ Rektörlüğü’ne karşı açtığı davada, sürecin yetki, sebep ve amaç gibi çeşitli unsurlarının da yanlış yürütüldüğünü savunan Dayanışma haklı bulundu.

Mahkeme kararında Valiliğin Kasım 2017’de OHAL Kanunu’na dayanarak ilan ettiği süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağını Nisan ayında Bölge İdare Mahkemesi tarafından kaldırdığı, bununla birlikte 3 Ekim 2018 tarihinde Ankara Valiliği’nin Emniyet Müdürlüğü’ne ilettiği ikinci süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağının da 23 Mart’ta Ankara 2. İdare Mahkemesi tarafından kaldırıldığı hatırlatıldı.

Ankara’daki LGBTİ+ yasaklarının iptali nedeniyle ODTÜ Rektörlüğü’nün yasağının hukuki dayanağının kalmadığı anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varıldı.

Ne olmuştu?

ODTÜ öğrencilerinin, Onur Haftası kapsamında 12 Mayıs 2019’da kampüste gerçekleştirmek istediği Onur Yürüyüşü’ne üniversite yönetimi tarafından izin verilmemiş, gerekçe olarak Ankara Valiliği’nin 18 Kasım 2017 tarihli LGBTİ+ etkinlik yasağını gösterilmişti.

10 Mayıs 2019’da yasağa rağmen yürümek isteyen öğrencilere ODTÜ Rektörlüğü’nün çağrısı üzerine kampüse gelen polis biber gazı, plastik mermi ve fiziksel güç kullanarak saldırmış, 21 öğrenci ve bir öğretim görevlisi gözaltında alınmıştı.

Yürüyüşe katılan 18 öğrenci ve bir öğretim görevlisinin “toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet” suçlamasıyla üç yıl hapisle yargılandığı dava ise devam ediyor. Baroların Kuğulu Park’taki eylemine destek veren Dayanışma davanın 10 Temmuz’da yapılan son duruşmasına katılmadı. Bir sonraki duruşma ise 10 Aralık’ta yapılacak.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.