Türkiyeİfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Sosyal medya düzenlemesi Meclis’ten geçti

0

AKP tarafından hazırlanan ve özgürlükleri kısıtladığı gerekçesiyle pek çok kesimden tepki alan kanun teklifi Meclis Genel Kurulu‘nda dün kabul edilerek yasalaştı.

Yeni düzenlemenin öne çıkan maddeleri şu şekilde:

  • Suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması kararının verilmesi imkanı.
  • Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya bu kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında 100 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar para cezası.

48 saat içinde cevap zorunluluğu

  • Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı Türkiye’de temsilci belirleme zorunluluğu.
  • Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya, BTK bildirimden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcısına 10 milyon lira idari para cezası verilecek. Bu cezanın tebliğ edilmesinden otuz gün sonra yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde idari para cezası otuz milyon TL olacak. İkinci kez verilen idari para cezası tebliğinden otuz gün içinde yükümlülük yerine getirilmediği takdirde sosyal ağ sağlayıcısı reklam vermesi yasaklanacak. Cezanın bir sonraki aşaması ise sosyal ağ sağlayıcısına bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması olacak.
  • Kişilerin sosyal ağ sağlayıcısına başvurmaları halinde, başvurudan 48 saat içinde olumlu veya olumsuz cevap vermek zorunda kalacak.

Düzenleme, teklif aşamasından bu yana internette ifade özgürlüğünü kısıtlayacak olması başta olmak üzere pek çok nedenle eleştirildi. Son olarak Uluslararası Af Örgütü Türkiye’den dün yapılan açıklamada, düzenlemedeki değişiklerin uluslararası insan hakları hukuku ve standardına aykırı olduğu ve sosyal medya şirketlerini sansüre zorlama anlamına geldiği belirtilmişti.

Meclis, sosyal medya düzenlemesini kabulünün ardından 1 Ekim’e kadar tatile girdi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.