Kanal İstanbulDoğa MücadelesiManşet

Kanal İstanbul itirazları devam ediyor: Yenişehir’de köylülere, işçilere yer yok

0

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu‘nun çağrısıyla bir araya gelen İstanbullular Kanal İstanbul projesinin alt yapısını hazırlayan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanarak askıya çıkarılan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarına itiraz etti.

ÇŞB İstanbul İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen Koordinasyon itiraz dilekçelerini teslim ettikten sonra burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde isteyen kişilerin de itirazlarını 4 Ağustos tarihine kadar ÇŞB İstanbul İl Müdürlüğü ya da Cimer üzerinden gerçekleştirebileceği hatırlatıldı.

‘Yenişehir bir rant projesi’

Açıklamada “Bizler bir yandan ekonomik kriz, bir yandan iklim krizi bir yandan da salgın koşullarında yaşamaya çalışırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı var gücüyle Yenişehir dediği Rant Projesi için çalışıyor” denildi.

Daha önce proje için verilen on binlerce itirazın Bakanlık tarafından yok saydığı söylenen açıklamada  “1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliğine yönelik itirazlarımıza yanıt dahi vermeden, üç etap halinde nazım ve uygulama imar planlarını onaylıyor” ifadeleri kullanıldı.

‘Köylü ve doğa yok sayılıyor’

İmar planlarıyla birlikte Kanal İstanbul’un güzergahında kurulmak istenen Yenişehir hakkında bilgi veren koordinasyon “Yenişehir adını verdiği bu talan projesi ile Sazlıdere Su Havzasından Karadeniz’e uzanan köylerin, tarım alanlarının, meraların, ormanların üzerine lojistik tesisler, turizm alanları, ticaret alanları, fuar alanları, konut alanları ve Karadeniz kıyısına milyonlarca m2 dolgu alanı planlıyor” dedi. Açıklamanın devamında şu sözlere yer verildi:

Kanal İstanbul projesi olarak ilan edilen katliam ve yerinden etme projesinin planları henüz askıdan inmeden köylülerin tapularına “3194 Sayılı İmar Kanununun 18. Maddesi” beyanlarının eklendiğini öğrendik. Köylüler teker teker e-devlet tapu sorgulama sistemi yoluyla bu beyanlarla karşılaşıyor.

Bu beyanlar açıkça formaliteden ibaret göstermelik planlama sürecini, plana itiraz yollarının tamamen yok sayıldığını, köylünün yaşamını ve İstanbul’un kalan son tarım alanlarının, meraların, hayvanların zerre önemsenmediğini bir kez daha ifşa ediyor.

‘Yenişehir’de köy yok, orman yok, halk yok’

Açıklamanın devamında planlara itiraz edeceklerini söyleyen Koordinasyon “Bu planlarda Sazlıdere Barajı yok, köyler yok, tarım alanları, meralar, ormanlar yok. ‘Yenişehir’ dedikleri yerde köylülere, yoksullara, işçilere, emekçilere yani halka yer yok!” tepkisini gösterdi.

Projenin İstanbul için ekolojik bir yıkım anlamına geldiği belirtilen açıklamada Kanal yerine depreme bütçe ayrılması gerektiği belirtildi. Açıklama şu ifadelerle sona erdi:

Biliyoruz ki bu planlar, son 20 yıldır türlü hukuki ve idari kılıflarla sermayeyi büyüten, doğayı, yaşam alanlarımızı yok eden, her bir tuğlasında güvencesiz işçinin kanını akıtan iktidar ve yandaşlarının zulmüne harç ettiği katliam projelerinden farklı değil.

Biz bu aceleyi de, bu kandırmacayı da iyi biliyoruz. Var gücümüzle bu kıyımın karşısında durmaya, Baklalılı, Boyalıklı, Tayakadınlı, Yassıörenli, Yeniköylü, Dursunköylü, Çilingirli, Sazlıbosnalı, Hacımaşlılı, Şamlarlı dostlarımızla, canlarımızla, İstanbullularla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.