ManşetKültür-Sanat

İstanbul Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu

0
Fotoğraflar: İstanbul Fİlm Festivali

39’uncu İstanbul Film Festivali ödülleri 28 Temmuz Salı akşamı Sakıp Sabancı Müzesi’nde düzenlenen tören ile sahiplerini buldu. En iyi filme verilen Altın Lale’nin sahibi Ümit Ünal’ın yazıp yönettiği Aşk, Büyü vs. oldu.

Ulusal Yarışma bölümünde En İyi YönetmenJüri Özel ÖdülüEn İyi Kadın OyuncuEn İyi Erkek OyuncuEn İyi SenaryoEn İyi Görüntü YönetmeniEn İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik ödülleri takdim edildi.

Ödül töreninde Ulusal Kısa Film Yarışması ödülleriSeyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü, Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) Ödülleri’nin kazananları da açıklandı.

Altın Lale’nin kazananı Aşk, Büyü vs.

Altın Lale Ödülü için, yapımı 2019-2020 sezonunda tamamlanan 11 film yarıştı.  Ümit Ünal’ın yönettiği Aşk, Büyü vs. Sadeliğiyle, karakterlerini ve anlattığı çevreyi romantize etmeden, hikâyesini çabasızca aktardığı ve bizi her adımda öyküsüne biraz daha inandırdığı” gerekçesiyle ödülün sahibi oldu.

Ödülü jüri başkanı yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun takdim etti. Ulusal Yarışma’da Altın Lale En İyi Film Ödülü, 200 bin TL para ödülüyle destekleniyor.

Aşk, Büyü, vs.

Jüri Özel Ödülü’nün sahibi Bina

Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’nü Orçun Behram’ın yönettiği Bina kazandı. Ödülü oyuncu Berk Hakman takdim etti. Jüri Özel Ödülü 50 bin TL para ödülüyle destekleniyor. Ulusal ödüllerde öne çıkan diğerleri şu şekilde:

  • En İyi Yönetmen: Nasipse Adayız – Ercan Kesal
  • En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Aşk, Büyü vs. – Selen Uçer & Ece Dizdar
  • En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Körleşme – Fatih Al
  • En İyi Senaryo Ödülü: Aşk, Büyü vs. – Ümit Ünal
  • En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Bina –  Engin Özkaya,
  • En İyi Kurgu Ödülü: Nasipse Adayız Ali Aga,
  • En İyi Özgün Müzik Ödülü:  Bina – Can Demirci

Ulusal Kısa Film Ödülü

Ulusal Kısa Film Yarışması’nda bu yıl 12 film yer aldı.  Jüride kısa film yönetmenleri Konstantina Kotzamani, Gökalp Gönen ve oyuncu Boran Kuzum yer aldı.

Jüri, En İyi Kısa Film Ödülü’ne  Arda Çiltepe’nin yönettiği Siyah Güneş filmini layık gördü.

Mansiyon kazanan film ise  Ergin Erden‘in Ahtapot filmi oldu.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

2013’de hayatını kaybeden yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü‘nü kazanan Bina filminin yönetmeni Orçun Behram, CMYLMZ Fikirsanat aracılığıyla verilen 30 bin TL para ödülünün de sahibi oldu.

Jüri “Sinemanın tüm öğelerini uyum içinde kullanarak yarattığı bütünlüklü atmosferi ve anlatımındaki cesur tavrı sebebiyle, etkili bir tür denemesi ortaya koyarak gelecek işlerine dair merak uyandırdığı” gerekçesiyle filmi seçti.

Bina Orçun Behram)

FIPRESCI Ulusal Yarışma Ödülü

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma kapsamında bir ödül veriyor. Bojidar Manov’un başkanlık yaptığı jüride Ofer Liebergall ve Aylin Sayın Gönenç yer aldı.

Jüri “Yalın ama etkili bir biçimde anaakım siyaset sahnesini perdeye aktaran film, iktidarın kırılgan olduğunu gösteriyor ve bu kırılgan ilişkilerin paraya, seküler ve modern olmayan teşkilatlara, geleneklere bağlı olduğunu vurguluyor. Ana akım siyaset sahnesinde yer almak isteyen bireyin zayıflıklarını resmederken meselenin sınıfsal boyutunun da altını çizmeyi ihmal etmiyor” gerekçesiyle Ercan Kesal’ın yönettiği Nasipse Adayız filmini Ulusal Yarışma FIPRESCI Ödülü’ne layık gördü.

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.