ManşetKent

HDP Bomonti Bira Fabrikası binalarının yıkımını Meclis’e taşıdı

0
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Bomonti Bira Fabrikası binalarının yıkımına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle soru TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
 
Türkiye’nin erken sanayi tarihinin ve kent hafızasının önemli bir parçası olan Bomonti Bira Fabrikası binalarının bir kısmının Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmesinden sonra geçen hafta yıkımına başlanmıştı. Diyanet’in binanın olduğu alana mescit, yurt ve otoparktan oluşan dini kültür merkezinin yapımına başlanması bekleniyor. Yıkıma ve devir işlemine karşı açılan iptal davaları ise halen sürüyor. 

‘Hukuka aykırı yıkım belgesi düzenlendi’

Önergesinde fabrika ve çevresinin İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından “korunması gereken kültür varlığı” olarak tescil edildiğini hatırlatan Kerestecioğlu, Çevre Bakanlığı’nın görevleri gereği mimari ve kültürel değerlerin korunması için çalışması gerekirken, hukuka aykırı bir yıkım belgesi düzenlediğini kaydetti.

Filiz Kerestecioğlu’nun Bakan Kurum’un yanıtlaması istemiyle dile getirdiği sorular şöyle:

  • Neden İstanbul’un geriye kalan sayılı endüstriyel miras yapılarından olan Bomonti Bira Fabrikası binaları yıkılarak kentteki izleri silinmektedir?
  • Binalar hakkındaki dava sürerken hazırlanan yıkım belgesi hukuka uygun mudur?
  • Mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararı almaması nedeniyle Sulukule gibi pek çok örnekte olduğu gibi süreç sonunda davalar kazanılsa dahi inşaatların tamamlandığı görülmektedir. Bakanlığınızı ilgilendiren konularda dava süreci devam ederken bu süreç beklenmeden yıkım veya inşaatın başlatıldığı kaç vaka vardır? Kaç vaka için yürütmeyi durdurma talep edilmiştir?
  • 1890 senesinde inşaa edilen ve Osmanlı döneminin ilk modern bira yapımının gerçekleştiği Bomonti Bira Fabrikasının Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesinin gerekçesi nedir?
  • Binaların yapılması ve yerine yapılacakların planlamasının Şişli Belediyesi’ne başından itibaren haber verilmediği iddiaları doğru mudur?
  • Şişlililerin talep ettiği gibi, yıkımlar derhal sonlandırılarak söz konusu binaların her sosyoekonomik statüden yurttaşın yararlanabileceği, ulaşılabilir bir sosyal ve kültürel kamusal alan haline getirilmesi düşünülmekte midir?

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.