DünyaKadınManşet

Polonya İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmaya hazırlanıyor, Polonyalı kadınlar sokakta

0

Avrupa Birliği üyesi Polonya‘da aşırı muhafazakar ve katolik Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) hükümeti, İstanbul Sözleşmesi‘ni feshetmeye hazırlanıyor. Polonya Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, daha önce eşcinselliği teşvik ettiğini savunduğu Sözleşme’den çekilme sürecinin 27 Temmuz itibarıyla başlayacağını duyurdu. Ziobro, Sözleşme’nin “kadına yönelik şiddetle mücadele hükümlerini kabul ettiklerini, ancak ideolojik unsurlarını reddettiklerini” söyledi.

Hükümetin açıklaması başta başkent Varşova olmak üzere pek çok kentte binlerce kadın tarafından protesto edildi. “PiS kadınların cehennemidir” yazılı pankartların açıldığı protestonun organizatörlerinden olan Marta Lempart, Sözleşme’den çekilmenin amacının ev içi şiddeti yasallaştırmak olduğunu savundu.

Avrupa Konseyi endişeli

Açıklamaları “alarm verici” bulan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric de, Polonya’nın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmemesi gerektiğini belirtti:

İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik ve aile içi şiddetle mücadele için Avrupa Konseyi’nin uluslararası ana antlaşmasıdır. Sözleşmeyle ilgili kavram yanılgıları veya yanlış anlaşılmalar var ise yapıcı bir diyalog içinde bunları netleştirmeye hazırız. İstanbul Sözleşmesi’ni terk etmek son derece üzücü ve Avrupa’da kadınların şiddete karşı korunmasında geriye doğru atılmış büyük bir adım olacaktır.

Konsey, Polonya’nın sözleşmeden çekilmesinin diğer Avrupa ülkeleri için örnek oluşturmasından endişe ediyor.

Polonya, 2012’de sözleşmeyi imzalarken “Polonya anayasasının ilke ve hükümlerine göre uygulayacağını” bildiren bir deklarasyonda bulunmuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.