TürkiyeManşet

Ayasofya’da ilk namaz

0

Danıştay’ın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Diyanet’e devredilen Ayasofya’da ilk namaz bugün kılındı. Ayasofya’nın yeni ismi ise ‘Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi‘ olarak duyuruldu.

Türkiye’nin dört bir yanından binlerce insan 86 yıl sonra Ayasofya’da kılınacak cuma namazı için İstanbul’a geldi. Erdoğan, Kur’an-ı Kerim’den Fatiha suresini ve Bakara suresinin ilk beş ayetini okudu.

Dört minareden dört müezzin ezan okudu

Dua programının ardından Ayasofya Camii’nin dört minaresinden dört müezzin cuma namazını okudu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli‘nin yanı sıra çok sayıda kişi Ayasofya içerisinde saf tuttu.

Ayosofya içerisine girmek için dağıtılan 500 davetiyeden birine sahip olamayan binlerce kişi çevredeki camilere yöneldi. Burada yer bulamayanlar ise evlerinden getirdikleri seccadeleri cami çevrelerinde bulundukları yere ve ayrılan alanlara sererek, cuma namazını kıldı.

Fotoğraf: AA

 Erbaş minbere kılıç ile çıktı, Fetih suresini okudu

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ayasofya Camii’nde kılınan ilk namazda minbere Osmanlı’daki kılıç geleneğini devam ettirerek kılıçla çıktı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Ayasofya: Fethin nişanesi, Fatih’in emaneti” başlıklı hutbe verdi.  Hutbe sonrası cuma namazının farzını kıldıran Erbaş, Fetih suresini okudu.

Namaz sonrasında hutbeye kılıçla çıkmasını da değerlendiren Erbaş, “Fethin sembolü olan camilerde bu bir gelenektir. 481 yıl kesintiye uğramadan kılıçla çıkılmıştır. Bu geleneği bundan sonra da devam ettireceğiz İnşallah” diye konuştu.

Fotoğraf: AA

Cuma hutbesi: Vakıf malına dokunan lanete uğrar

Hutbesinde Ayasofya’nın kıyamete kadar cami olmak kaydı ile Fatih Sultan Mehmet Han tarafından vakf edilerek müminlere emanet edildiğini hatırlatan Erbaş şu ifadeleri kullandı:

Bizim inancımızda vakıf malı dokunulmazdır, dokunanı yakar. Vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar. O Ayasofya İslam’ın engin merhametinin bir kez daha dünyaya ilan edildiği yerdir. Fetihten sonra Ayasofya’ya sığınıp haklarında verilecek hükmü bekleyen ahaliye Fatih Sultan Mehmet ‘Bu andan itibaren özgürlüğünüz ve hayatınız hakkında korkmayınız.

Kılıç: Atatürk’e lanet okundu

Kimsenin malı yağma edilmeyecek, kimse zulme uğramayacak. Kimse dininden dolayı cezalandırılmayacak’ demiştir.

Erbaş’ın hutbesinde yer verdiği sözler büyük tepkiyle karşılaştı. İlahiyatçı Cemil Kılıç yaptığı paylaşımda “Unutma! Bugün minberden isim vermeden Kadir Mısıroğlu‘na rahmet, Atatürk’e de lanet okundu. Bugün Atatürk’ün kurduğu devletin bir memuru Atatürk’e lanet okudu. Susanın kanı kurusun” ifadelerini kullandı.

Yunanistan kiliselerinde bayraklar yarıya indi

Öte yandan Yunanistan’da Atina Başpiskoposu Ieronymos, Ayasofya için yas tutacaklarını söyledi. Ieronymos, yaptığı açıklamada kiliselere bayraklarını yarıya indirme çağrısında bulundu. Yunanistan kiliseleri bu çağrıya uyarak bayraklarını gün boyunca yarıya indirdi.

Yunanistanda protestolar

AFP’de yer alan habere göre ilerleyen saatlerde milliyetçi ve dinci gruplar, başkent Atina ile Selanik‘te UNESCO‘nun dünya mirası olarak tanıdığı tarihi bina için protesto gösterileri düzenledi.

Protesto sırasında bir grup eylemci “Erdoğan=Diktatör” ve “Ayasofya bir Hristiyan kilisesidir” yazılı pankartlar açtı.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.